Kultúra

2012.09.14. 06:32

Aba napok huszadszor - a jubileum kötelez

Aba - Bizony már huszadik születésnapját ünnepli az Aba Napok rendezvénysorozat. Szeptember 14-én, 15-én és 16-án nagy teret szentelnek a hagyományoknak, és a népszerű zenés programok sem hiányoznak.

Dunaújvárosi Hírlap

A Kultur Közösségi Házban pénteken kiállítások nyílnak, a jurta faluban íjászok  bemutatóját láthatja a közönség, a középkori udvarban számszeríjjal lőnek, este pedig táltos mondák hangzanak el és zene szól a tábortűznél. Remélhetőleg az időjárás kegyes lesz a jubileumhoz. Szombaton és vasárnap hasonló lesz a program, hogy akik lemaradtak róla, valamelyik napon pótolhassák, ám ezen túl bábelőadás, kesztyűs bábjáték, interaktív filmszínház, középkori harcászat is színesítik a kínálatot. A fesztivál három napján pedig sok más mellett népművészeti vásár és bemutató, honfoglalás kori viseletek, gólyalábasok várják az érdeklődőket.

A  Zenepavilonban pénteken népdalkörök, citerazenekarok, tánccsoportok után a nagyszínpadon előbb, 19 órakor az Intim Torna Illegál, majd 21 órakor a Magna Cum Laude ad koncertet. A Vakegér Kocsmában, a Hörpintő Sörözőben és a Tök Király Étteremben és Sörözőben disco lesz.

Szombaton a faluebédhez Bódi Guszti és Fekete Szemek kíván és csinál jó étvágyat.    Éles István  humorista 14 órakor lép fel. A nagyszínpadon 19 órakor a Heaven Street Seven, 21 órakor Geszti Péter és a Gringosztár, 21 órakor a Vágtázó Csodaszarvas áll a közönség elé. Vasárnap, szeptember 16-án tartják a 14. Sárvíz Művészeti Fesztivált.   Reggel nyolckor fúvószenekarok és mazsorett csoportok ébresztik az abaikat és az oda látogatókat. Az ünnepi felvonulás kilenckor kezdődik, majd a Vállat a vállhoz  tisztelet az ősöknek című összeállításban zenekarok, kardforgatók, mazsorettek, huszárok váltják egymást. Ugyancsak vasárnap, a Zenepavilonban délelőtt fél tízkor megválasztják Aba nyílkirályát, délután következik a néptáncgála, és aztán 17 órakor a szépségkirálynő választás: korona kerül a 10. Sárvíz Szépe bájos fejére. A nagyszínpadon 20 órakor a méltán népszerű és elismert Csík Zenekar muzsikál,  hangulatot csinálva az Aba 1990-2010 zenés tűzijátékhoz.

Az Aba Napokon magától értetődően nem csak a világi, de a szakrális helyek is nagy szerepet kapnak. A katolikus templomban például szeptember 15-én, szombaton, 18 órakor   magyar-lengyel közös ünnepi misét celebrálnak. S akkor még nem is említettük a Napvarázs programcsokrot, amelynek jelszava lehetne, hogy alkossunk maradandót. A  foglalkozások lényege mindhárom napon, hogy mind a kéz, mind az elme, illetve mindkettő kreatív készségeit fejlesszék, mégpedig a legfogékonyabb korosztályban, az ifjaknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!