Kultúra

2016.02.28. 16:52

A világhírű fotóriporter, Steve McCurry exkluzív interjút adott nekünk

Budapest - Steve McCurry ikonikus fotóiból nyílt kiállítás a Műcsarnokban. Fotós kollégáinkat nehéz lett volna visszatartani.

Zsedrovits Enikő

Magyarországra érkezett Steve McCurry, a világ egyik leghíresebb fotóriporterének kiállítása. A tárlatot elkísérte maga az alkotó is, aki egy egész délutánt szentelt rajongóinak. A kiállító intézmény egy pódiumbeszélgetésre invitálta azokat, akik kíváncsiak voltak a világ egyik legnagyszerűbb fotósára.

Kollégánk Hankusz Kálmán - akinek tavalyi Földközi-tenger expedíciójáról többször is olvashattak lapunkban - remek lehetőséget kapott a Műcsarnoktól.

Hankusz Kálmán kollégánk és a világhírű fotós Steve McCurry kezet fogtak, miután a fotós riportot adott lapunknak

- Amikor elkészítette az Afgán lány című fotót, gondolta, hogy ezzel megérkezik majd a világhír is?

- Nem, fogalma sem volt. Az ember általában nem úgy áll neki fotózni, hogy arra gondol, hogy most készíti el azt a képet, ami aztán világhírűvé teszi. A Pesavar melletti Nashir Bagh-i menekülttáborban találkoztam Gulával, a képen szereplő kislánnyal, aki nagyon félénk volt, ezért először az osztálytársait kezdtem el fotózni.

Végül odamentem hozzá, megkérdeztem tőle lefényképezhetem-e, s ő beleegyezett. Ezekben a pillanatokban egyáltalán nem az járt a fejemben, hogy ez a fotó később majd a világon szinte mindenhol ismert lesz.

Steve McCurry
Fotó: Steve McCurry, Zsedrovits Enikő

- Milyen magazinoknak, vagy sajtóorgánumoknak dolgozik jelenleg?

- Nem úgy dolgozom mint a klasszikus fotóriporterek. Vannak megbízásaim, de általában nem magazinoknak fényképezek.

- A világon fotósok sokaságának Ön a példaképe, de Steve McCurry számára ki a követendő mérce?

- 1972-ben elmentem egy fotós tanfolyamra, ott lehetőségem volt rengetek albumot nézegetni a legnagyobb fotográfusok képeivel. A klasszikus értelemben vett fotósokra néztem fel, főleg akik Európából származtak. Tetszett, hogy ezek az emberek tele vannak víziókkal, tehetségesek és lehetőségük van arra, hogy nagyon sokat utazzanak. Felnéztem rájuk emiatt az életforma miatt. Nagy hatással volt rám az André Kertésszel való találkozás, főleg azért mert végre találtam egy fotóst, aki alacsonyabb nálam... És el kell hogy áruljam, Jelenleg abban a lakásban élek, ahol ő lakott.

A pakisztáni háborúban készítette el az Afgán lány néven elhíresült fotóját, mely a világon mindenhol ismertté tette az alkotót

- Mit javasol a kezdő fotósoknak?

- El kell választani egymástól a kezdőket és azokat, akiknek ez a hivatásuk. Az előbbi esetben azt tanácsolom, azért fényképezzen az ember, mert ez a dolog örömet okoz neki, a fotográfia legyen az önkifejezés eszköze. Az a véleményem, hogy a jó fotó titka nem az, hogy hova tudunk eljutni a világban, egy jó képhez nem szükséges a repülőjegy, hanem törekednünk kell arra, hogy a Föld azon pontján, ahol éppen vagyunk, megtaláljuk a különlegességeket, azokat a dolgokat, amiken keresztül meg tudjuk mutatni a helyet a mi szemszögünkből. A fotográfia is olyan szakma, mint a többi művészet, például építészet, tánc stb. sok idő kell ahhoz, hogy nagyon jó legyen benne valaki.

- Minden pillanatban fotós?

- Többnyire igen. Mindig van nálam fényképezőgép, ha más nincs, akkor is az okos telefonom kéznél van, hogy nehogy elszalasszam az értékes pillanatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!