Kultúra

2017.02.22. 17:25

A túravezető: Petőfi Sándor

Dunaújváros - Mi újat nyújthat a mai tömegturizmus korában, ha leporoljuk a szobortalapzatra állított örökifjú magyar költőzseni baráti levelezésből szőtt bédekkerét? Rándulások Petőfivel a túrazsákban. A szalonnás Debrecentől Kazinczy munkácsi börtönéig és még azon is túl.

Szabó Szabolcs

Petőfi Sándor 1847 május és novembere között jegyezte le májustól novemberig tartó barangolásait Kerényi Frigyes barátjának. A rengeteg humorral, szociográfiai jellemzéssel és tájleírással átszőtt irodalmi értékű közlésekből álló Útirajzokból Csadi Zoltán, a Bartók színművésze szerkesztett darabot.

Voltál már Debrecenben, barátom? Láttad-e a pusztai várost, vagyis e városi pusztaságot? Ha porba vagy sárba akarsz fúladni, csak ide jőj, itt legkönnyebben célt érhetsz; de az orrodat jól befogd, mert különben, mielőtt megfúlnál, a guta üt meg a szalonnaszagnak miatta. Mennyi szalonna, mennyi hízott disznó van itt! A szellem mégis oly sovány, hogy csak úgy csörög a bordája, éppen mint az idevaló híres talyigás lovaknak - így ír nem éppen behízelgő módon a kálvinista Rómáról Úti levelek Kerényi Frigyeshez című csípős nyelvezettel megírt munkájában a haza nagy költője, Petőfi Sándor, akit, valljuk meg, meglehetősen ritkán emelünk le a kötelezők polcáról.

Csadi Zoltán színművész azonban mégis ezt tette, és szerkesztett belőle egy pörgős kis előadást, amely egyrészt szórakoztató korabeli útibeszámolóként is szolgál, másrészt pedig pompásan kitűnik az egybefűzött baráti levelekből, hogy lánglelkű költőnk éles szemmel járta a mindenkori vidéket, és humoros mondatokba csomagolta vaskos kritikáját is. Petőfi korabeli elfogadottsága inkább ingatagnak volt minősíthető.

Koltó, Erdőd, Ungvár, Nagyvárad - Csadi Zoltán beszéli el Petőfi Sándor 1847-es útikalauzát
Fotó: Ady Géza

Egyes, maró gúnnyal átszőtt meglátásaiért gyakran részesült enyhe fizikai és keményebb verbális viszontválaszban. Mindezzel nem igazán törődött: ment amerre szíve vitte, és 1847-es túrájának lenyomata a ma utazójának is kincseket tartogat. Csadi Zoltán jó érzékkel a ma díszleteit is beemelte önálló estjébe. Kezében mobiltelefonnal indul útnak, hátán sokfunkciós túrahátizsák, s egy bárhol leteríthető hálózsák.

Fogadókkal és borral teli kupákkal szegélyezett útján Petőfinket a szerelem hajtja. Kalandozásai során e tavaszon találkozik kedvesével, későbbi feleségével Szendrey Júliával, de szerelembe esik napra napra természettel is.

A gondolatot épp Miskolcról postázza címzett barátjának: Ez ismét szép napja volt életemnek, nagyon szép. A természettel mulattam, az én legkedvesebb barátommal, kinek semmi titka nincs előttem. Mi csodálatosan értjük egymást, és ezért vagyunk olyan jó barátok.

Csadi érezhetően kedveli Petőfi nyelvezetét és látásmódját, így humorosan játszik az erre alkalmas szöveggel. Az eredmény nem is marad el: a közönség együtt derül a gyakran odamondogatós költővel, akiből rendre kitör azért a forradalmi hevület és a társadalmi igazságosság leplezetlen igénye.

Csadi Zoltán, a Bartók színművésze ezúttal Petőfi bedekkerét állította színpadra
Fotó:Ady Géza

A díszletként kifeszített ötletes plakáton is szemlézhetjük hősünk road movie-ját, amely az előadásnak köszönhetően tartalmas szórakozást nyújt hetven percen keresztül. Az izgága vándorlás végére a házasság tesz kövér pontot, így Petőfink a "papucs rend vitéze" lesz. Legalábbis ekkor még úgy hiszi...

Mi pedig abban reménykedünk, hogy sokan szavaznak majd bizalmat és merítenek majd Petőfi Csadi-féle bédekkeréből.

A középiskolás osztályok drámapedagógia foglalkozás mellett is fogyaszthatják majd a darabot, amely megfelelő kulcsot nyújthat a Petőfi-összes mélyebb ismerkedésének.

Túrára fel hát a Petőfi-Csadi párossal!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!