Teátrum

2019.01.17. 08:00

A színigazgató szerint jó, ha egy kisvárosban a darabnak köze van a helyhez

A szárnyad árnyékában címmel írt történelmi játékot Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójára Szente Béla. Az előadást január 18-án mutatja be a békési megyeszékhely Jókai Színháza.

Békéscsaba, 2019. január 15. Seregi Zoltán rendezõ Szente Béla Szárnyad árnyékában címû történelmi játékának próbáján a Békéscsabai Jókai Színházban 2019. január 15-én. A színdarabot január 18-án mutatják be. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

Az évad egyik kiemelkedő produkciójának ígérkező ősbemutatóról a kultura.hu portál közölt interjút Seregi Zoltán színigazgatóval, a mű rendezőjével, aki szerint nem kérdés, hogy teátrumuknak a város e jelentős ünnepéről meg kell emlékeznie. Elárulta, azért döntöttek egy új színdarab létrehozása és bérletes bemutatása mellett, mert azt sokkal többen láthatják, mint egy egyszeri ünnepi összeállítást.

A beszélgetésből kiderül, hogy a jubileumi darab megírására Seregi Zoltán kérte fel Szente Bélát, mert többször dolgoztak együtt, és úgy véli, hogy a szerző „jól ismeri a színpadot”, „remekül ír” és „igazi csabai”.

Táncosok a darab január 15-i próbáján
Fotó: Rosta Tibor / MTI Fotó

A békéscsabai színigazgató véleménye szerint az 1700-as évek elején játszódó darab „gyönyörű szép, emelkedett, irodalmi színvonalú színmű”, amelyet nemcsak ő, hanem a színészek is megszerettek, és amelyben minden van, ami a sikerhez kell: izgalmas konfliktusok, erős karakterek, szétszakított szerelem, misztikum. Az otthonkeresés drámája, amelynek hősei azért indulnak útnak, hogy megtalálják azt a helyet, ahol békében élhetnek, gyakorolhatják evangélikus vallásukat, szlovákként boldogulhatnak – derül ki a beszélgetésből.

Földesi Ágnes Villő (j) Bálint Marka és Balázs Csongor (b) Oravecz Pavel szerepében a próbán
Fotó: Rosta Tibor / MTI Fotó

A rendező megosztja tapasztalatát, amely szerint az emberek kedvelik a lakóhelyükhöz kötődő történeteket.

„Fontos egy kisvárosban, hogy a darabnak köze legyen a helyhez, arról szóljon, amit az itt élők magukénak éreznek”

- hangsúlyozza.

Seregi Zoltán hangot ad annak a véleményének is, hogy a színház legfontosabb feladata a katarzisteremtés, amit szerinte nem lehet csak könnyed darabok játszásával elérni. „A katarzis egyfajta megoldás, a konfliktusok feloldódnak, megnyugvást, békét hoz. Nélküle az ember a konfliktust vagy eltolja magától, vagy beleég a lelkébe” – vélekedik a színigazgató.

Gerner Csaba (b) Dunaj János és Koleszár Bazil Péter (j) Gyurkovics Mihály szerepében a próbán
Fotó: Rosta Tibor / MTI Fotó

A színdarabban az etnikai sokszínűség, a különböző népcsoportok hagyományai is megjelennek, ennek részeként a népzene és az egyházi zene is szerepet kap a színpadon. A beszélgetésből kiderül: mindezek megjelenítésében ifjabb Mlinár Pál koreográfus, Rázga Áron zenei vezető és Juhász Katalin jelmez- és díszlettervező volt a rendező segítségére.

Borítókép: Seregi Zoltán rendező Szente Béla Szárnyad árnyékában című történelmi játékának próbáján a Békéscsabai Jókai Színházban 2019. január 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában