Kultúra

2016.02.23. 15:28

Horváth Béla előadása az MMK-ban a székelyek eredetéről

Dunaújváros - Immár harmadik előadását tartotta Horváth Béla hagyományőrző történelemtanár a Munkásművelődési Központ Paletta Szabadegyetemének sorozatában, a magyarság témakörében az elmúlt héten.

Balla Tibor

Horváth Béla ezúttal a Székelyek eredete címet és témakört választotta. A maroknyi visszatérő érdeklődő vélhetően elkötelezett múltkutató lehet, hiszen a hovatartozását ruházatával is hirdető történelemtanár előadását még felkészülten is nehezen lehet követni, pláne - mint magam is -, ha az ember puszta kíváncsiságból ül be a hallgatóság padsoraiba.

Horváth Béla magával ragadó, mély átéléssel magyaráz

A hagyományőrző tanárember ugyanis olyan mélységű tudásról tesz tanúbizonyságot valahány alkalommal, ami önmagában is lenyűgözheti hallgatóságát. Az egy-egy magyarázó mellékmondatban elhangzó történelmi személy- és helynevek száma már rekordszintűnek tekinthető.

Maga az előadás szerkezete is aprólékosan kidolgozott, vetítésekkel, idézetekkel alátámasztva sorolja a történelmi indokokat, melyekből kiviláglik, a székelyek magyarnak és székelynek is vallják magukat. Érvrendszere nagyban alapszik Makai János régész kutatásain, és egyben véleményén is, de idézte Klima László nyelvészt is. Így már tudható, a székelyek régi, szép, magyar nyelvet beszélnek. Az alátámasztott érvekből a legfontosabb, mi kideríthető, a székelyek nem a törököktől vették kultúrájukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!