Börtönvilág Magyarországon

2019.04.20. 20:00

A rács mindkét oldalán kemény az élet, le kellene bontani a lélektani falakat

A kiállítás tanulsága: a társadalomnak nem szabad kirekeszteni magából a börtönök világát.

Pekarek János

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Még mindig misztikum, egyfajta sajátos hátborzongató kíváncsiság övezi a börtönök világát: akarjuk is tudni, hogy mi zajlik odabent, kikkel és hogyan, meg nem is.

Ezen kíván változtatni (legalább egy kicsit) A rács két oldalán – Fogvatartók és fogvatartottak című kiállítás, ami szerdán este nyílott az Intercisa Múzeumban.

Farkas Lajos, az intézmény igazgatója emlékeztetett arra, hogy a közbiztonsági hónap keretében már negyedik éve rendeznek hasonló tárlatokat: kezdődött a tűzoltók, majd a rendőrök és a mentők életét bemutató kiállításokkal, s most a büntetés-végrehajtás van soron. A kiállítást a múzeum munkatársa, Kronászt Margit rendezte, a megvalósítást nagyban segítette a sátoraljaújhelyi börtönmúzeum.

A megnyitó beszédet prof. dr. Ruzsonyi Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának dékánja, az egyetem büntetés-végrehajtási tanszékének vezetője mondta. (Ruzsonyi professzorral készült interjúnkat lapunk egy későbbi számában olvashatják.)

A professzor hangsúlyozta: telitalálat a kiállítás címe, mert végre szó van a büntetés-végrehajtás munkatársairól is. Dupla öröm számára, hogy ilyen témával sikerül idecsalni az embereket, és hogy a kiállítást gyerekek is látni fogják: ez talán segít lebontani a börtönöket körülvevő pszichés falakat, amelyek sokszor a fizikai falaknál is magasabbak.

Balázs Péter dandártábornok, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka (ez az ország egyik legnagyobb fegyintézete) arról beszélt, hogy igyekeznek szerves részei lenni a városnak, részt venni városi munkákban, árvízi védekezésben. A Pannon Oktatási Központ a fogvatartottak képzésével próbálja javítani a reintegráció: a társadalomba való visszailleszkedés esélyeit. – Mert mindenki megérdemel egy esélyt! – jelentette ki a tábornok, hozzátéve: egyszer szabadon kell engedni a rácsok mögött lévő embereket, és egyáltalán nem mindegy, hogy kiket engednek ki, és az sem, hogy kik fogadják őket! A rendszeres munkával, a képzéssel és a fogvatartottak egészségi állapotának javításával igyekeznek előkészíteni a reintegrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában