Kultúra

2014.01.09. 17:25

A posztmodern élő legendája

Dunaújváros - Parti Nagy Lajos íróval beszélgetett egy műsoros esten a gimnázium egyik tanárnője: óriási sikerrel!

Németh András

Sokan meglepődtek szerdán este a Bartók Kamaraszínház aulájában, ahol Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költőt, írót, drámaszerzőt kérdezte a vendégünk sorozatban Péntek Klára, a Széchenyi gimnázium tanára.

Sokan meglepődtek akik nem ismerték Parti Nagy humorát és szerénységét, sziporkázó mesélőkedvét, s műveit, amikor felbukkant a tananyagban, az emelet szintű érettségi felkészítőjében.

- A posztmodernet rajta keresztül tanítom - meséli a mindig mosolygós tanárnő. Egyik tanítványom, Horváth Eszter 2009-ben az országos tanulmányi versenyen helyezést ért el az író nyelvének elemzésével. Egyébként azt veszem észre, hogy a diákokhoz közelebb áll a posztmodern, azaz a modernitás utáni, sokféle irányzatból álló korszak nyelve, mint az antikvitásé. Az kérdezik, miért nem ezzel kezdtük az irodalomtanulást?

Klára (aki most végzi Győrben a tánc- és drámapedagógus képzést) a Bartók Kamaraszínháztól kapta a felkérést, hogy vezessen le egy estet a Szerkeszti a pedagógus munkacímet kapott, végül Vendégünk... címen közönség elé kerülő sorozatból. A szerdai volt a harmadik rész, s másodpercek alatt eldőlt, hogy Parti Nagy lesz a vendég.

A mindig nyelvi leleményeken töprengő, szellemes szerzőhöz a felkérést közvetítő Dobák Lívián át vezetett az út. A Bartók művészeti vezetője együtt dolgozott az íróval annak Ibusár című drámájának színrevitelén.

Az előre nem egyeztetett beszélgetést hallgatva az ötlött fel bennem, hogy szerencsések a mai gimnazisták, amiért olyan irodalomórákat hallgathatnak, amilyenek aaaaa Bartók aulájában lezajlott beszélgetésre hasonlítanak.

Az nem lepett meg, hogy a tanárnő alaposan felkészült (mint mondta: a téli szünet két hetét fordított a forgatókönyv kidolgozására, a Power Point-diák elkészítésére), de az elképesztett és a nézőket is viharos tapsra késztette, hogy milyen bravúros könnyedséggel vezette végig a műsort.

- Egy tanóra minden pillanatban váratlan helyzetek elé állít, amit meg kell oldanom, és vissza kell találnom az eredeti témához - magyarázza rutinját a tanárnő. De számomra az a fontos, hogy annak sikerült valamit megmutatnom Parti Nagy Lajosról, aki talán még soha nem hallott róla! Legalább a tanítványaim is találkozhattak egy élő legendával, akitől sok szerénységet is tanulhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!