Szakmai napot is tartanak

2019.08.09. 14:00

A múzeumok a kultúra bástyái, tapasztaltuk Dunaföldváron

A múzeumok állandó és időszakos kiállításait az értő közönség számára megnézni egy kellemes és tanulságos időtöltés.

Balogh Tamás

Az ő érdeklődésük felkeltéséhez, majd a fenntartásához egy jól átgondolt országos szakemberhálózatot hoztak létre. A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt keretében valósult meg a koordinátor-hálózat kiépítése. Fafkáné Simon Ildikóval ezúttal mint múzeumpedagógussal, és a Tolna megyei Múzeum koordinátorával beszélgettünk.

Magyar világ, török világ… – a harcászat érdekli a fi úkat és a lányokat egyaránt Fotók: Balogh Tamás/Dunaújváosi Hírlap

Egybehangolt tevékenység

– Az országos hálózatunk már korábban kiépült, mi most kapcsolódtunk bele ebbe a munkába. A feladatunk, hogy a megyében található múzeumokkal tartsuk a kapcsolatot, szakmai segítséget és tanácsadást nyújtsunk. Továbbá tájékoztatjuk az intézményeket a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum mellett működő Múzeumi Oktatási és Képzési Központ programjairól, továbbképzéseiről.

Önálló programok

– Négy előírt programot kell megvalósítanunk. Egy múzeumpedagógiai évnyitót, valamint helyi szakmai napot is szervezünk. Ezek mellett létrehozunk egy múzeumi információs, és megyei múzeumi szakmai napot.

Fafkáné Simon Ildikó

A helyi szakmai napról

– Ezt az eseményt a közelmúltban bonyolítottuk le itt Dunaföldváron, amelyre a helyi és a környékbeli tanodákban, illetve a családsegítő szolgálatnál dolgozók érkeztek. A téma a hátrányos helyzet volt, mivel erre a múzeumok is fókuszálnak. Erre megfelelő gyakorlatokat és mintaprojekteket hozunk létre.

Múzeumpedagógusként

– Az a feladatom, hogy a múzeumba érkező csoportokat, a kiállításainkhoz kapcsolódóan egy általam összeállított programmal fogadjam. Az idei évtől egy új állandó kiállítással, a „Magyar világ – török világ”-gal léptünk a látogatóink elé. Ilyenkor különböző eszközöket, felszerelési tárgyakat és fegyvereket, valamint azok használatát is bemutatjuk. Ezek közül az egyik nagyon érdekes volt a számukra a magyar huszárok „rákfarkas sisakja”, egy magyar találmány, amely egész Európában elterjedt a maga idejében.

Aktivitásra serkentjük őket

– Az ő generációjukat már nem lehet a hagyományos tárlatvezetéssel lekötni, de a múzeumpedagógiai foglalkozások, amiket az aktivitásukra építünk, igazán a kedvükre valók. Ehhez a gyakorlathoz szerencsésen csatlakozik a helyi művelődési központ által már tizedik éve szervezett történelmi tábor. Ez az igazán az igényeiket megtaláló elfoglaltságok sorozatát kínálja a számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!