Kultúra

2016.10.02. 21:35

A megváltó fényes feketeség-Borsos Lőrinc alkotópárosának privát kalauza a Jelentéktelenben

Dunaújváros - Jób könyve, az 1755-ös lisszaboni földrengés, Testament, párterápia, kisegyházi aktivizmus és még jó pár fontos iránytű szóba került Lőrinc Lilla és Borsos János párhuzamos tárlatvezetésén. Borsos Lőrinc a Jelentéktelenben.

Szabó Szabolcs

Most nem lesznek színek. Csak fekete. Fényes fekete. Meg lesz páva, űrhajósok, földrengés és forgószél. Dolgok, események a nemlétezés fekete háttere előtt. Tiszteletadás a világ jelentéktelenjei számára, akik érdemesnek találtattak az abszurddal való találkozásra - ilyen tűpontos kiállítási előhanggal meglehetősen régen találkoztam. Pontosítok: találkoztam, de arra, hogy mit is kívánnak üzenni, tanítani, vagy éppen taszítani Borsos Lőrinc Jelentéktelen című tárlatán megtekinthető munkái, arra éppen a két alkotó - Lőrinc Lilla, Borsos János - vezetett rá könnyed és egyben megrázó privát kalauzán szombaton délután a Kortárs Művészeti Intézetben.


Előtérben a Jó temetés, rossz temetés című alkotás - háttérben Nagy Annamária, a Kortárs Művészeti Intézet munkatársa, Borsos János és Lőrinc Lilla. A Jelentéktelen című kiállítás október 8-ig látogatható a KMI-ben Fotó: Zsedrovits Enikő

Közhelyes kívánság, de talán minden kiállításhoz járna egy alkotói utaztatás is, hiszen ki más is tudna igazán kapaszkodót nyújtani a befogadásra hajlandó látogatónak, mint a művész/művészek maga/maguk. Esetünkben egy sajátos együtállásról van szó. Borsos Lőrinc társak otthon és a melóban, e túl közeli feladvány pedig tökéletes mélyfúrásokat enged meg számukra. A Jelentéktelen című kiállításuk helyspecifikusan a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetre épült és készült egy megtalált anyag a fekete zománcfestékre alapozva. Borsos Lőrinc e fényes feketében a szenvedés miértjeire keres választ, olykor játékosan, máskor megrázóan, azonban mindig hitelesen és elgondolkodtatóan. A szombat délutáni tárlatkalauz is egy privát beavatássztoriként értelmezhető. Az alkotások gyökerénél ott találjuk - az egész tematikát újra és újra átszövő - bibliai Jób könyvét, a két művész kisegyházi aktivista múltját, az 1755-ös lisszaboni nagy földrengést, egy hidegháború űrhajós kalandjának földön ragadt tragikus kudarcát, valamint egy nem éppen hétköznapi mementót eredményező közlekedési balesetet.

Az a két tucat érdeklődő, aki erre szánta szombatjának szűk két óráját, bizonyára elmerült Borsos Lőrinc Jelentéktelenjében, amely egy olcsó fordulattal élve, az idei kiállítási szezon egyik legjelentősebb adagja. Bizakodunk, az ismétlésre várva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!