Wass Albert-felolvasónap a városi könyvtárban

2019.02.25. 07:00

A magyar irodalom és szellem napja

Nagy sikerrel zárult a negyedik, dunaújvárosi Wass Albert-felolvasónap a könyvtárban szombaton.

Pekarek János

Szerte a Kárpát-hazában megrendezik a Wass Albert-felolvasónapot február utolsó hétvégéjén – mondta szombaton délelőtt tíz órakor a városi József Attila Könyvtár előadótermében Tóth Éva, a könyvtár igazgatója, amikor megnyitotta a helyi felolvasónapot. – Ám ez nem csak a sokáig méltatlanul mellőzött Wass Albertről szól, hanem minden magyar szerző megszólaltatható – fűzte hozzá, utalva többek közt Adyra, Móriczra, Máraira.

Ördögné Ruszthi Anna Wass Albertről beszélt Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Kásás Margit, a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének szervezője, a felolvasónap egyik házigazdája elmondta, hogy a felolvasónap ötlete egy debreceni fiatalemberé, Hegedűs Gergely Andrásé: 2004. február 24-én rendezte meg az első ilyen napot. Akkor 13 helyszínen csatlakoztak a kezdeményezéshez. Idén már 59 helyszínen (három a tengerentúlon, egy Angliában, öt a Kárpát-hazában és ötven Magyarországon) olvasnak magyar szerzőket. Dunaújvárosban ez a negyedik nap.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója a szétszakított magyarság sorsának felelevenítésével indokolta a magyar szellemiség ébrentartásának fontosságát. Farkas Márta ezúttal is elénekelte az összetartozásról szóló, Nélküled című dalt, a végén prózában is megismételve a legfontosabb sort: „Mi egy vérből valók vagyunk!” Ördögné Rusz­thi Anna irodalomtanár Wass Albert életéről beszélt a megnyitón.

Az este hatig tartó felolvasáson 35-en vettek részt, köztük sok fiatal. A nap dr. Fehér András Szent Korona-előadásával, Böttger Antal református és Stermeczki András evangélikus lelkész áhítatával, s a kisapostagi Lila Akác dalkör fellépésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában