Kelendőek a darabok

2019.04.30. 10:00

A Lélekharang a Keresztény Színházi Fesztiválon

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Keresztény Színházi Fesztivált a budapesti Újszínházban április 26. és 30. között. A fesztivál fő témája továbbra is a kereszténység megnyilvánulása a művészetekben.

Balla Tibor

Az esemény fővédnöke Osztie Zoltán plébános, a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia vezetője volt.

Ebben az esztendőben a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza is meghívást kapott a fesztiválra, április 28-án, vasárnap este adta elő társulata Páskándi Géza Lélekharang című drámáját, méghozzá a nagyszínpadon. A Bartók az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából tűzte műsorára Páskándi Géza: Lélekharang című drámáját Léner András rendezésében. A mű a Ferenc József császár elleni sikertelen merényletet tárgyalja, amit Libényi János magyar szabósegéd követett el 1853. február 18-án Bécsben.

Őze Áron a Kapitány, és Havasi Péter Libényi János szabósegéd szerepében az előadásban Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Őze Áron, a Bartók igazgatója elmondta, hogy megtisztelő volt számukra, hogy meghívást kaptak erre az egyhetes fesztiválra, ami nem verseny, hanem egyfajta szemle. Különösen azt figyelembe véve, hogy Páskándi drámája nem kifejezetten a kereszténység témakörét boncolgatja, egy nagyon sokrétegű előadás. Mivel a bemutató bő egy esztendeje volt, ezért a fesztivál kedvéért fel kellett újítani az előadást, ennek kapcsán a dunaújvárosi közönség idén is láthatta még egyszer. Őze Áron elmondta, legnagyobb örömére óriási sikert aratott a társulat a Paulay Ede utcában, az Újszínház nagyszínpadán telt ház előtt.

Az igazgató azt is elárulta, hogy nem csak ennek az egyetlen meghívásnak tesznek eleget, kelendőek az előadásaik. Rendszeresen megfordulnak a Deszka Fesztiválon Debrecenben és a Vidor Fesztiválon Nyíregyházán, a Frida Kahlo előadással Gyulán vendégeskednek a nyáron. A legnagyobb fegyvertény azonban mégis az, hogy a Ványa bácsi című előadásukat beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában