Kultúra

2011.10.05. 08:02

A divat új hullámhossza

Nem a ruha teszi az embert tartja a mondás. Tény azonban, hogy manapság az, ahogyan öltözködünk, formálja személyiségünket, s megjelenésünkön is mindig nagyot dob.

nincs nev

Sokan azt gondolják, hogy aki követi a divatot, és márkás ruhákat visel, sokkal több másoknál. Ám ez nem így van. Hiszen a divat csak egy segédeszköz arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak. Ez pedig a színtiszta önkifejezés.

Régebben, mikor a háborús időkben az asszonyok többféle anyagokból varrt ruhákat (patchwork) készítettek, újdonságnak számított, ám idővel ez is divattá vált, és senki nem nézte ki az utcán azt, aki egy ilyen darabban jelent meg.  Minden korszaknak megvolt az új generációja, akik próbálták környezetüket a modern dolgok felé terelni. Most, a huszonegyedik században már semmin nem lepődik meg az ember... Az, hogy egy felül passzos, alul hagymaszoknyában végződő ruha alufóliából készül, nem újdonság. Persze az ilyen ruhadarabok általában nem kerülnek sorozatgyártásra, s nem fogjuk minden második nőn ezt látni. Viszont egyre elterjedtebbek lesznek ezek a viseletek, mert igenis igény van rájuk. Hisz mindenki ki akar tűnni a tömegből, mindenki más akar lenni.

Az utóbbi időkben megsokszorozódott a témával foglalkozó az internetes blogoknak, honlapoknak a száma. Sokan ugyanis azzal próbálják feldobni ruhatárukat, hogy átalakítják azt. Például átvarrják kézzel, géppel vagy átszabják, átfestik, ragasztják, és így tovább, hiszen a megvalósítások tárháza kimeríthetetlen. Nem ciki, ez manapság teljesen normális dolog. Persze ezt is lemásolhatják, a veszély ott van, de ha kreatívak vagyunk, már ezzel is elindíthatunk egy új divatirányzatot.

Az új ruhatervezők persze ma is arra törekszenek, hogy valami mást mutassanak a közönségnek. Példának említenék egy nemrég elkészült projektet: egy diákokból álló csapat, sajtból készített ruhákat mutatott be, melyeket állításuk szerint Lady Gaga húsból készült ruhája ihletett meg. Az összesen öt ruhadarabból álló kollekciót ezer munkaóra alatt készítették el, egy tonna sajtból. A darabok persze nem örökké viselhetőek, és piacra sem fogják dobni a kollekciót, de a tervezők megmutatták, hogy igenis lehetséges ilyen öltözeteket készíteni és viselni sem lehetetlen őket.

Tehát nem kell félnünk ezektől az újdonságoktól, hiszen ha magunkat adjuk, az sokkal többet ér, mintha egy irtó drága, márkás holmit vennénk fel, ám nem érezzük magunkat jól benne.

Simó Dalma

Címkék#divat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!