Életképek

2018.05.03. 16:59

Korniss Péter-kiállítás nyílik Prágában

A kortárs magyar fotóművészet kiemelkedő alakjának alkotói életpályáját mutatja be, amely megörökíti a kelet-európai gyökereket őrző vidéket és a tradicionális élet törvényszerű változásait.

Budapest, 2017. szeptember 28. Korniss Péter Kossuth-díjas fotómûvész a Folyamatos emlékezet címû fotókiállításán a Magyar Nemzeti Galériában 2017. szeptember 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas Korniss Péter fotóművész munkásságába nyújt betekintést a Prágában csütörtökön nyíló Az örökkévalóság utáni vágy című kiállítás.

Az Óvárosi Városháza kiállítóterében megrendezett tárlat a kortárs magyar fotóművészet kiemelkedő alakjának erőteljes, érzelmekkel teli alkotói életpályáját mutatja be, amely megörökíti a kelet-európai gyökereket őrző vidéket és a tradicionális élet törvényszerű változásait egyaránt – olvasható a KKM – Balassi Intézet csütörtöki közleményében.

Korniss Péter dokumentarista fotográfusként alapozta meg hírnevét, elsősorban a paraszti életforma és kultúra kelet-európai megörökítésével. Ez a téma életművének egyik vezérfonala lett és az 1967-ben készített első táncházas képeitől kezdve az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatáig végigvonul képein.

Az ingázó munkások életével 1979-ban kezdett el foglalkozni és több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András mindennapjait. Ebből született A vendégmunkás (1979-1988) című sorozata, amely a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

A csütörtökön nyíló prágai kiállítás öt fő szekcióban nyújt betekintést a fotográfus pályájába; A múlt (1967-1978); A vendégmunkás (1979-1988); A változás (1989-2016); A hagyomány (2005-2012); és A városban (2012-2017) témakörei jelennek meg.

Az újságírói, pedagógiai és kurátori munkájában is nemzetközi ismertségnek örvendő fotóművészt speciális kapcsolat fűzi Csehországhoz, különösen Prágához, hiszen húsz éven át volt a Czech Press Photo nemzetközi zsűritagja és egyedüli alkotóként 2014-ben átvehette a Czech Press Photo életműdíját a verseny zsűrijében elvégzett több évtizedes munkájának elismeréseként.

A június 28-ig látható tárlat a Czech Top Photo, Prága Város Önkormányzata, a Prágai Magyar Intézet és a Várfok Galéria együttműködésével valósult meg, a kiállítás védnöke Prága főpolgármestere és Magyarország prágai nagykövete.

A tárlat kurátora Daniela Mrázková cseh művészetteoretikus és fotókritikus.

Borítókép: Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész a Folyamatos emlékezet című fotókiállításán a Magyar Nemzeti Galériában 2017. szeptember 28-án.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!