ünnepi hangverseny

2017.12.03. 11:33

A Concerto Budapest zárja a lengyelországi magyar évadot

Jövő pénteken ér véget a több mint ötszáz rendezvényből álló lengyelországi magyar évad, amelynek keretében Lengyelország-szerte újra ismertté vált a magyar kultúra – mondta Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet.

A 2016 májusában megnyitott lengyelországi magyar évadot záró gálaestet a varsói Műszaki Egyetemen tartják. Az ünnepségen Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című zenekari műve, Witold Lutoslawski Csellóversenye, majd Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című szimfonikus darabja csendül fel. A Concerto Budapest zenekart Keller András karmester vezényli. A csellószólót Bartosz Koziak fiatal lengyel zenész adja elő.

Az évadot összefoglalva Kovács Orsolya Zsuzsanna kiemelte: a rendezvénysorozatnak köszönhetően „egész Lengyelországban újra ismertté vált a magyar irodalom, a zene és a képzőművészet, erre pedig a jövőbeli kapcsolatokban is építeni lehet”.

Felidézte: az évad szervezői számára kiemelt szempont volt, hogy a magyar kultúra minden ágát bemutathassák a lengyel közönségnek, és fontos volt az is, hogy ne csak a nagyvárosokba, hanem kisebb településekre is eljuttassák a magyar kultúrát. Kifejtette:

„Ugyanígy fontos volt, hogy Észak-Lengyelországot is lefedjük, hiszen ott eddig kevésbé voltunk jelen, mint délen”

Kiemelte a Rajkó Zenekar októberi fellépését az észak-nyugat lengyelországi Szczecinben, valamint a csütörtökön megnyílt magyar hetet a gdanski Shakespeare Színházban.

A nagykövet elmondta, hogy az idei esztendőre átnyúlt az '56-os magyar forradalom 2016-ban elkezdődött, az évaddal is összefüggő ünneplése, ennek kapcsán több emlékhelyet avattak fel Lengyelországban, köztük van a dél-nyugat lengyelországi Legnicában idén októberben felavatott emléktábla is.

Az évad több mint 500 eseménye közül a nagykövet fontosnak tartotta továbbá a 19-20. századi festészetet bemutatót, a Magyar festészet aranykora című átfogó tárlat megrendezését a krakkói Nemzeti Múzeumban, valamint a magyar modernizmus mestereit felvonultató, a varsói Királyi Várban a jövő év elejéig még megtekinthető kiállítást. Megemlítette a magyar fotográfia átfogó tárlatát is a varsói Nemzeti Múzeumban.

A kiállítások alkalmából reprezentatív albumok is megjelentek – hangsúlyozta Kovács Orsolya Zsuzsanna, különösen értékesnek minősítve a krakkói Zsolnay-tárlatról, a magyar festészet aranykoráról és a magyar modernizmusról szóló köteteket.

A nagykövet „óriási sikerűnek” nevezte a Magyar Állami Népi Együttes lengyelországi turnéját. Külön kitért a felnövekvő nemzedéknek szánt programokra is, köztük a hétfőn Varsóban Novák Katalin államtitkár jelenlétében nyíló, Kő Boldizsár szobrászművész által népmesei elemekkel gazdagított játszótérre, mely a lengyel és a magyar történelem közös alakjait idézi meg.

Megemlítette azt is, hogy az évadban csaknem hatvan magyar könyv jelent meg – többek között az évadot nyitó, magyar díszvendégséggel megrendezett tavalyi varsói nemzetközi könyvvásár alkalmából – és ezek a kötetek számos lengyel település könyvtárába is eljutottak.

A lengyelországi magyar évadot az 1956-os forradalom és a poznani munkásfelkelés 60. évfordulója alkalmából rendezte meg a lengyel partnerek közreműködésével a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet és az ennek intézményeként működő varsói Magyar Kulturális Intézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!