Kultúra

2017.08.06. 15:00

Itt az új Dunai Limes - Vers, esszé, kritika, elemzés is olvasható a térség irodalmi és kulturális lapjában

A napokban jelent meg a Dunai Limes irodalmi és kulturális folyóirat második száma, mondhatni a nyári kiadása számos érdekes és értékes cikkel, kritikával, elemzéssel és esszével. Az alapító-főszerkesztővel, Pálinkás Istvánnal beszélgettünk egy kávé mellett.

Szabó Szabolcs

Ami így az első pár átlapozás-beleolvasás után feltűnt, szebb, vastagabb és ami a legfontosabb: egyben tartalmasabb is lett a második eresztés. Milyen koncepció mentén dolgozott a szerkesztőség?

- Amint azt az áprilisi bemutatkozásunkor is hangsúlyoztuk az irodalmi-kulturális periodikák tekintetében hosszú évek óta egyfajta fehér foltnak számított Dunaújváros és a tágabban értelmezett térsége. Vallom, hogy ez a város és ez térség páratlan értékekkel bír! Számos jeles alkotót, írót, művészt tud felmutatni, és rendre újabb és újabb tehetséges fiatalok is bejelentkeznek. Úgy véltük, mindezt érdemes rendszeresen bemutatni. Identitásunk, megmaradásunk egyik pillére a kultúra, így kötelességünk ezt az ügyet szolgálni. Az új szám esetében sikerült korrigálni a bemutatkozó hibáit. A tördelés és a vizuális megjelenés Tábori Csaba barátom munkáját dicséri. Valóban változott a formátum is, bízom benne, hogy ezáltal is méginkább olvasóbarát lett a kiadvány, bízom abban is, hogy a szellemi tartalommal is meg lesz elégedve az, aki szán pár órát a Dunai Limes befogadására.

Pálinkás István alapító-főszerkesztő a kiadvány második számával Fotó: ZsE

Színházi beszámoló, slam poetry, történelmi esszé, vers, Dunaújváros-történeti írás, kiállításkritika - meglehetősen "széles pályán" mozog a lap.

- Valóban, ez is volt a célunk. De azért még jelezném, hogy van még tartalék. Egyrészt voltak, vannak olyan aktuális ügyek, amelyek elsőbbséget élveznek. Ilyen például Várnai Gyula Munkácsy-díjas alkotónk Peace on Earth című kiállítása az idei Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában, amelyről azt hiszen, a dunaújvárosi művészeti élet utóbbi évtizedeinek egyik legnagyobb sikere. Emellett több kiállításkritikát is találnak majd a lapban az olvasók. A Szépirodalom rovatból - a teljesség igénye nélkül - mindenképpen kiemelném például Döbrentei Kornél és Agócs Sándor verseit, vagy Pomogáts Béla Trianoni irodalom című esszéjét. Szintén újra aktuális a Bartók kamaraszínház legutóbbi évadának egyik kiváló bemutatója, Háy János Rák Jóska, a dán királyfi című darabját Sipos Imre rendezésében láthatta a közönség - a darabról Balla Tibor írt recenziót. Az előadás szakmai sikerét jelzi, hogy meghívták a nyíregyházi Vidor fesztivál versenyprogramjába is. Összességében úgy vélem, sikerült egy tartalmas, sokakat bemutató és sokakat megszólító kiadványt szerkesztenünk.

Egy új lapszám megjelenése remek érzés, de bizonyára már dolgoztok a 3. adagon. Hogyan tovább?

- A szerkesztőbizottság már javában készíti az új lapszámot, ám most a legfontosabb feladat, hogy minél több helyen elérhető legyen a Dunai Limes. A városi könyvtárban hamarosan találkozhatnak vele az olvasók, csakúgy mint a Tourinform belvárosi irodájában és még számos más kulturális intézményben. Évenként 6-8 kiadást szeretnénk készíteni, tehát, ha akarjuk tartani a magunknak felállított célokat, akkor az ősz folyamán ismét jelentkezünk, remélhetően egy hasonlóan tartalmas új Dunai Limes-szel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!