Kultúra

2017.07.03. 18:50

Feydeau bohózata volt a Földvári Nyári Esték nyitánya

Az idei Földvári Nyári Esték rendezvénysorozat jubileumi évadának első előadását tartották meg szombaton késő este a dunaföldvári vár udvarán felállított szabadtéri színpadon.

Szabó Szabolcs

George Feydeau: A balek (A hülyéje) című vígjáték vendégeskedett a Pesti Művész Színház előadásában. A szervezőknek nem kellett csalódniuk, sem aggódniuk az üres székek miatt, teltháznyi közönség várta a fővárosi művészeket a várudvaron.

Az eredetileg három felvonásos bohózatot 1896-ban mutatták be a párizsi Théâtre du Palais Royalban. Eredeti címén A hülyéje Feydeau egyik legjobban sikerült darabja. Az írónak remek humora volt, híres volt az aranyköpéseiről.

A történet talán még egyszerű is lenne, Vatelin (Beleznay Endre), aki rajongva szereti feleségét, Lucienne-t (Fogarassy Bernadett), döbbenten tapasztalja, hogy azt egyik barátja, Pontagnac (Csengeri Attila) szerelmesen követi. De nem ő az egyetlen udvarló. Rédillon (Hajnal János) is szívesen közeledne a nőhöz. Pontagnac nős, de léha életet él, Rédillon pedig számos állandó és átmeneti szeretőn van túl. Lucienne mindkettejüknek kijelenti: Akkor lenne hajlandó beadni a derekát, ha a férje megcsalná. Pontagnac és Rédillon mindenre hajlandók, csakhogy Lucienne félre nem érthető helyzetben találja Vatelint. Kapóra jön nekik, hogy Párizsban tartózkodik Maggy (Cseke Katinka), akivel Vatelinnek volt egy futó kalandja Angliában.

A már az eredetiben is parttalan mókázásra lehetőséget nyújtó alapműbe a rendező, Pozsgai Zsolt tett még egy felszabadító csavart is, az egész történetet egy elmegyógyintézet színházterápiás történeteként adatja elő színészeivel. A végeredmény persze tudható, várható, nem csak a nézőtéren érzik jól magukat a z előadás alatt, a színészek is mulattatják egymást és magukat is. Ha ehhez hozzágondoljuk, hogy a színpadon olyan színészek állnak, mint Harsányi Gábor, vagy Sáfár Anikó, tudjuk mit éltek át szombat este a földváriak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!