Kultúra

2017.05.01. 15:30

Szerdától ismét KineDok filmklub a Kortárs Művészeti Intézetben

Dunaújváros - Május 3-án, szerdán folytatódik a KineDok filmklub a Kortárs Művészeti Intézetben. Három izgalmas kelet- és közép-európai dokumentumfilm a kínálatban.

Szabó Szabolcs

Az idei tavaszi sorozat első kiadásában, május 3-án, azaz e héten szerdán 18 órától a bolgár Mina Mileva és Vesela Kazakova Toni bácsi, a három bolond és a titkosszolgálat című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Ez a dokumentumfilm Bulgária-szerte nagy felháborodást keltett, mivel felfedi, hogy milyen hatalmi játszmák és intrikák húzódnak meg az ország animációs filmgyártásának története mögött. Az alkotók a filmet egykori animációs tanáruk, a Toni bácsi néven ismert zseniális animátor, Antoni Trajanov emlékének ajánlották.

A dokumentumfilm két alkotója, Mina Mileva és Vesela Kazakova a Trieszti Filmfesztiválon Fotó: ica-d.hu

A film tükröt állít a posztkommunista bolgár társadalom elé, amely máig nem volt képes megküzdeni a legutóbbi időkig teljhatalommal bíró kommunista titkosszolgálat által ráhagyott örökséggel. A vetítéshez kapcsolódóan Füle Viktória grafikusművész, a Pannónia Emlékstúdió kurátora tart előadást a hazai animáció történetéről és kulisszatitkairól.

A filmet magyar felirattal vetítik, megtekintése ezúttal is díjmentes, csakúgy mint az azt követő előadás. A KineDok dokumentumfilm-sorozat következő vetítésén, május 24-én, 18 órától Kieran Kolle Szavatossága lejárt? című alkotása lesz látható a KMI-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!