Kultúra

2017.04.25. 18:25

Várnai Velencében - Május közepétől a legnagyobb művészeti kiállításon

Kedden délelőtt a hazai kortárs képzőművészeti szcéna meghatározó intézményében, Budapesten, a Művészetek Palotájában található Ludwig Múzeumban mutatták be a május 13-án nyíló 57. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjának tematikus kiállítását, amely a dunaújvárosi Várnai Gyula és Petrányi Zsolt kurátor „Peace on Earth!” című projektjét mutatja majd be hamarosan a világ legnagyobb kortárs képzőművészeti seregszemléjén.

Szabó Szabolcs

A tájékoztatón dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy magyar kulturális élet számára kiemelten fontos a Velencei Biennále, Várnai Gyula és Petrányi Zsolt közös munkája pedig érvényes, a nemzetközi közönség számára is érhető és jelentős üzenettel bír.

dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár és Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) igazgatója a tájékoztatón

A Ludwig Múzeum Üvegtermében tartott tájékoztatón Borsos Géza, a projekt múzeumi koordinátora elmondta, május 13-án nyílik a világ legrangosabb képzőművészeti seregszemléje, a Velencei Biennále, amelyet 57. alkalommal rendeznek meg. Összesen 86 ország képviselteti magát a Giardini történelmi pavilonjaiban, az Arsenale területén, az egykori hajóépítő csarnokban és a város egyéb helyszínein. A Magyar Pavilonban Várnai Gyula Peace on Earth című kiállítása lesz látható.

Petrányi Zsolt, a kiállítás kurátora részletesen ismertette a projektet. Kiemelte, Várnai Gyula több installáció mentén idézi meg a múlt futurológiai elképzeléseit és utópiáit. Felidézi a múlt század 60-as éveinek jövővízióit, hogy szembesítsen azok megvalósulatlanságával, a mindenkori jövő kiszámíthatatlanságával. Pozitív üzenetet sugall, mégpedig azt, hogy a pesszimista verziók helyett van esélyünk, hogy a következő évtizedek meglepetésszerű fordulatoknak köszönhetően másként alakuljanak, mint ahogyan ma gondolhatjuk. A Peace on Earth (Békét a világnak!) több szálon is kapcsolódik Dunaújvároshoz, a város történetéhez. A kurátor hozzátette: - A Velencei Biennálé extrém mennyiségű információt, minőségi kiállítások tárházát nyújtja majd az érdeklődőknek. Ebben a mezőnyben kitűnni, emlékezetesnek maradni nagyon nagy kihívás. Közös munkánk során végig arra koncentráltunk, hogy az általunk képviselt üzenet, az ezt hordozó alkotások, az installációk egy kicsit, jó értelemben provokálják, megszólítják a látogatókat. Úgy összegezzük a jelent, mint egy bizonytalan pillanatot, amelyben alapvető szociális és kulturális értékek válnak bizonytalanná. Számunkra azonban ez az állapot egy kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a jövő alakulásának kiszámíthatatlanságáról beszéljünk.

Várnai Gyula és Petrányi Zsolt a Magyar Pavilon "építői"

Várnai kiállításának fő és egyben címadó műtárgya az 1958-ban az akkori Szálinváros legmagasabb épületének tetejére helyezett Békét a világnak! neonfelirat, amelyet a projekt keretében újragyártottak, de az installáció része az 1960-70-es évek mintegy nyolcezer kitűzőjéből épült szivárványinstalláció is. A dunaújvárosi alkotó egy 1970-es Stanislaw Lem-interjút is újravágott és újra értelmezett úgy, hogy a lengyel író a jelenből feltett kérdésekre válaszol.

Az E-Wars című nyomat bonyolult kortárs összefüggésbe helyezi a világbéke kérdését: Várnai Gyula a Google információgyűjtő algoritmusát vetítette ki egy mai háborús felvételre, amíg a másik képsoron a Mindent tudni akarok! című szovjet ismeretterjesztő sorozat főcíme fut.

A Láthatatlan városok című videoinstalláció városképét ötvenéves sci-fi illusztrációkból állította össze a művész, az 5 perc című videomunka mellé pedig az egykori dunaújvárosi óriáskerék egyik kocsijának replikája került - mutatta be röviden a Magyar Pavilonban hamarosan felépülő kiállítást Petrányi. Dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár a finanszírozási hátteret ismertette: a kormány 64,8 millió forintot biztosított az idei Velencei Biennále magyar programjaihoz, ezen belül a Várnai Peace on Earth című projekt megvalósítása 23 millió forintot, míg a magyar pavilon akadálymentesítésére pedig 12 milliót fordítottak. A tájékoztató végén Hoppál Péter gratulált Várnainak a Magyar Pavilonban május közepétől látható munkákhoz. Lapunk kérdésére a képzőművész elmondta, bár egyelőre nem tervezték, ám nyitottak arra, hogy a novemberi zárás után valamilyen formában városunkban is látható legyen a tárlat anyaga, hiszen a projekt műtárgyai szorosan kötődnek a városhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!