Kultúra

2017.04.12. 17:35

Az a szerencsés, ha a művelődés ház a közösségi tér a településen - Előszálláson ez megvalósul

Előszállás - A lehetőségeikhez képest jelentős figyelmet és pénzt fordítanak az előszállásiak a művelődési házukra. Ez az évszakoktól függetlenül használható legnagyobb közösségi terük, amit a következő nemzedékek számára is működőképesen akarnak átadni.

Balogh Tamás

Tartalmas programokkal, egy sor civil szervezet munkáját is összehangolva Tábiné Nyúl Gabriella, a művelődési ház vezetője és könyvtárosa tölti meg az intézményt. Néptánc-találkozó és azt követő rendszeres próbák, egyesületi találkozó, közmeghallgatás, farsangi bál, színjátszóköri próba, irodalmi est, hogy a teljesség igénye nélkül soroljam fel a közelmúlt egymást követő zajosabb eseményeit. És mellettük napi szinten működik a könyvtár.

Egy kistelepülésen főleg szeme van a forintnak. Ott aztán nagyon jó gazdaként kell beosztani minden elkölthető fillért úgy, hogy jusson is, maradjon is. Az utóbbi egy évben erre a valaha jobb napot látott, több virágzó korszakot is megélt intézményre is futotta. Először a szomorú külsőt újították föl, most a belső munkákkal folytatják.

Mint a nagyok!

Mármint a szerencsésebb háttérrel bíró intézmények. Az Előszállási Művelődési Ház és Könyvtár is tartalommal tölti meg a társadalmi ünnepeket, ahogy a kulturális évfordulókat is. Tábiné Nyúl Gabriella, az intézmény vezetője semmi szenzációt sem talál az Arany János estjük megrendezésében.

- Hogyan kapcsolódtak ehhez az országos rendezvényhez?

- Az országgyűlés Arany János emlékévvé nyilvánította az évet, költőóriásunk ugyanis kétszáz évvel ezelőtt született. Ebből az alkalomból országszerte programsorozatot indítottak, amihez mi is kapcsolódtunk. A helyi Versbarátok Körének tagjai erre az alkalomra kedvenc Arany János verseikkel készültek. Az egyikük, Nyúl Mihály saját költeményét adta elő Arany füst címmel, amely a kötőnek állít emléket. Én a Toldi estéje című költeményt adtam elő. Sikeres rendezvény volt. A következő alkalom a költészet napja volt, amire szintén hasonlóan készültünk. A csoportot elsősorban a Rozmaring Nyugdíjas Klub tagsága alkotja, de mellettük már ott van a jövő nemzedéke, az iskolások és más polgárok is.

- Van egy sikeres színjátszó körük is.

Tábiné Nyúl Gabriella, a művelődési ház vezetője (j) beszélget a könyvtár egyik látogatójával
Fotó: Balogh Tamás

- Mindenekelőtt, egy szív kellett hozzá, aki dobogtatja és ő a Bandi bácsi. (A már nyugalmazott, de a mai napig szerencsére aktív, Gajdó András tanár úr.) Mellette egy sor lelkes és elkötelezett társunk. Ők nem színpadi emberek, de szívesen és most már megfelelő rutinnal, jó színvonalon állják meg a helyüket. Egy igazi közösséggé kovácsolódtunk, és a színpadon már szinte együtt lélegzünk és ver a szívünk. És ezt komolyan mondom, mert nem költői túlzás. Valamennyi fellépésünket igazi kihívásként éljük meg, hiszen nagyon fontos, hogy átmegy-e az üzenetünk a közönség fülébe és talán a szívébe?! Túl a tizenegyedik eladáson, magabiztosak lettünk és nagyon élvezzük. Ebben a csoportban a színpadi szerepen túl egy egész sor más feladatot is ellátok. A súgó is én vagyok, de az egyik jelentős feladat a logisztika, mivel én vagyok a felelős a kellékek utaztatásáért.

- Azt mondják, hogy a nyomtatott irodalom lassan már kimegy a divatból. Észrevehető ez Előszálláson is.

- Valamivel kevesebben járnak könyvtárba, mint korábban, de szerencsére változatlanul sokan vannak, akik lelkesen látogatnak bennünket. Persze már nálunk is sokan átálltak az e buch-ra, de ez nem jelent problémát, mert mi is párhuzamosan haladunk ezen az úton. Csatlakoztunk a Székesfehérvári Vörösmarty Könyvtárhoz és az ő központi szolgáltató rendszerükön keresztül működünk tovább január óta. Reméljük, hogy kapunk majd olyan technikai felszereléseket is, amivel itt helyben is tudjuk segíteni az olvasóinkat! Az első rangú lehetőségünk ezzel az új technikai formával az lehet, hogy az érdeklődők az itt fel nem lelhető kiadványokhoz is hozzá férjenek.

Addig is a kívánságukra megkeresem az általuk kívánt anyagokat és a linkjüket is átküldöm a számukra. A látogatóink elsősorban a diákok, akiknek a kötelező olvasmányaikkal is szolgálhatunk, de felkészülünk a napjaink divatos könyveivel is. Alaposan figyelem az igényeik változását, és annak megfelelően rendelem meg az újdonságoknak számítókat. A fiúk szívesen forgatják a sport témájú könyveket. A felnőttek gyakran keresik a különböző szakkönyveket, a modern és pláne a romantikus regényeket, de az ezoterika is a kedvelt irányok közé tartozik. Egész napra vannak látogatóink. Felnőttek és gyerekek egyaránt. A kisebbeknek kézműves, rajzolgatós lehetőséget is biztosítunk, Van úgy, hogy a felnőttek egy kis újságolvasgatásra, vagy néhány szóra is betérnek hozzánk.

- A könyvtár rendezett, megnyugtató komfortja egy időre felborul. Öröm ez, vagy gyorsan múló bosszúság?

- Öröm! Egy régi álmom válik valósággá ezekben a hetekben. Ugyanis ezt a pillanatnyi rendetlenséget a nyílászárók cseréje okozta, amik már hosszú évek óta sok problémát okoztak nekünk. Nagy örömünkre ez most megoldódik. A következő jelentős "felfordulást" reményeink szerint a központi fűtés rendszerének a felújítása hozza. Azzal a munkával az őszi szezonra szeretnénk elkészülni!

- A közösség ünnepeiben is szerepet vállalnak.

- A művelődési ház kulturális és egyéb rendezvényi mellett a közös társadalmi ünnepeink előkészítésének és lebonyolításának vezetését is elvégzem. Mára már egy nagyon jól működő rendszerben valósítjuk meg ezeket. A különböző rendezvények és ünnepségek lebonyolítását már hosszabb ideje egy-egy helyi szervezet vállalja. Az óvodásoktól a felnőttekig, minden korosztályban. Valamennyien nagyon élvezik a felelősséget, a fellépési és a bemutatkozási lehetőségeket egyaránt. Szerencsés dolog, hogy széles körből kapok javaslatokat, ötleteket az új programok létrehozására. Természetesen itt is vannak passzív emberek, de valószínűleg ez a világon mindenütt, hasonlóképen előfordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!