Kultúra

2017.03.24. 15:50

A kultúra átörökítője: Bogó Anikó, a Perkátai Általános Művelődési Központ igazgatónője

Perkáta - Kiemelkedően jól képzett, elegáns, okos fiatalasszony, aki még alig múlt 30 éves.

Menyhárt Ferenc

Bogó Anikó, a Perkátai Általános Művelődési Központ igazgatónője, kiemelkedően jól képzett, elegáns, okos fiatalasszony, aki még alig múlt 30 éves. A Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központot is ő irányítja. Közel 30 ember mindennapi munkájáért és megélhetéséért felelős. Mi több! Ő a falu alpolgármestere. Nem szokványos eset az ő korában, hogy ennyi fontos megbízatást kap valaki! Ám, ha az ember elkezd vele beszélgetni, és közelebbről is megismeri, egyáltalán nem csodálkozik azon, hogy ilyen komoly beosztásokat tölt be. A családja tősgyökeres perkátai. Felmenői ipari, mezőgazdasági foglalkozásokat űztek.

A famíliája minimum hat generáción keresztül itt talált megélhetést. Anikó, aki mindig jó tanuló volt, nem az ősei mesterségét folytatja. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett, filozófia, történelem, pedagógia szakon 2009-ben, majd kulturális menedzser képesítést szerzett, és egy rövid kitérő után visszatért a szülőfalujába. Munkája mellett kitüntetéssel pedagógia közoktatásvezetői szakvizsgát is tett.

Miért jött haza, amikor ezzel a képzettséggel annyi más lehetősége lett volna? Először is azért, mert itt él a családja, az édesanyja. Itt találta meg a párját is. Másrészt azért, mert itt is lehet élni! Itt sem rosszabbak a lehetőségek, mint máshol. Azt mondja, inkább dolgozik tanárként, közművelődési emberként a szakmájában itthon, mint külföldön, még akkor is, ha azt ott jobban megfizetik. Nem azért tanul az ember, hogy ne használja a tudását, ne gyakorolja a szakmáját.

Az itthon megszerzett tudást itt kell kamatoztatni. Anikó sokoldalú, érdeklődő, önmagát folyamatosan képző ember, aki nem azt nézi, mit tanult meg eddig, hanem azt, hogy mit kellene még tudnia ahhoz, hogy a munkáját jobban el tudja látni. Nem csoda, hiszen komolyan veszi, hogy a lakóhelye szellemi központját, ezáltal fejlődését irányítja. Márpedig Perkáta kulturális téren, különösen igényes település.

A nemrég felújított Győry-kastély állandó és időszakos kiállításai mellett számos köz- és magángyűjteményt mondhat magáénak. Talán sokan nem is tudják, hogy a technikatörténettől a helytörténeti anyagokig mi mindennel rendelkezik. A falu vezetése komoly erőfeszítéseket tesz a szellemi és tárgyi örökség megóvása, a kulturális közélet fejlesztése érdekében. Ilyen csapatban nem könnyű helyt állni, és Anikó pontosan tudja, hogy milyen felelősséget vett magára.

Rajta múlik, hogy az elődöktől örökölt adottságok a ma ott élő emberek mindennapi életét gazdagítják-e, vagy jobb esetben megmaradnak egy, az értékek iránt fogékonyabb kor okosabb emberei számára, illetve rosszabb esetben elpusztulnak az érdektelenség homályába veszve. A kultúra közvetítőjének feladata a kulturális szolgáltatások biztosításán túl, a kultúra értékeinek menedzselése is. A kulturális szolgáltatások, mint például az oktatás, központilag szervezetten működnek. Viszont a kultúra menedzselése ennél sokkal bonyolultabb feladat!

Bogó Anikó komolyan veszi, hogy a lakóhelye szellemi központját irányítja Fotó: Zsedrovits Enikő

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben az, aki egy viszonylag kis településen a helyi kultúra értékeinek menedzselésére vállalkozik ebben a kulturális konvergencia felé hajló korszakban. Bár az emberek már nem csak az egyszerűbb szórakozási lehetőségek iránt fogékonyak, azért nem kis szakértelmet igényel a folyamatosan dolgozó, vagy elfoglaltságára hivatkozó ember kimozdítása az otthon kényelme, a százféle felüdülést kínáló tévé hatása alól!

Sok mindenhez kell értenie: ha kell, pályázatot ír, ha arra van szükség író-olvasó találkozót, ismeretterjesztő előadást, vagy falunapot szervez. Anikó menedzserként áll Perkáta szellemi életének élén. Nemcsak a múltat és a jelent, de a ma élő generációkat is neki kell összekötnie. Együtt kell gondolkoznia a fiatalokkal és az idősekkel. A sokszínű, sok mindenben másképp gondolkozó, másfajta értékeket szem előtt tartó helyi civil társadalom szereplőinek összefogásával évről évre színvonalas, jó ízléssel összeállított kulturális élet alakult ki Perkátán.

Ám Anikó folyamatosan új lehetőségeken, a közösséget összekovácsoló megoldásokon gondolkozik, és ha kell, újra beül az iskolapadba is, mert tudja, hogy "a kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának". (Kodály Zoltán)

Albert Schweitzer: A példamutatás nem a legfontosabb dolog, amivel másokat befolyásolhatunk - hanem az egyetlen. Sorozatunkban olyan embereket, sorsokat mutatunk be, amelyek példaként szolgálhatnak kortársainknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!