Kultúra

2016.03.12. 11:26

Tarr Béla életműdíjat kap a szófiai filmfesztiválon

Életműdíjat vehet át a 20. Szófia Nemzetközi Filmfesztiválon Tarr Béla a filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért.

A Magyar Nemzeti Filmalap szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a rendező filmjei egész hónapban műsoron lesznek a szófiai Dom na Kinotóban a március 10-én kezdődött filmfesztivál és a filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió közös szervezésében.

A vetítéssorozat keretében tíz alkotás lesz látható, köztük legelső filmje, az 1977-ben forgatott Családi tűzfészek, a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből, és az utolsó Tarr-film, A torinói ló, mely 2011-ben elnyerte a Berlinale nagydíját és számos további rangos szakmai díjat.
Az elismerést szombat este Klaus Eder, a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) főtitkára adja át Tarr Bélának Szófiában. A 2006-ban alapított díjjal korábban többek között Wim Wenders, Alan Parker, Volker Schlöndorff, Costa-Gavras és Otar Joszeliani filmrendezők munkásságát ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!