Kultúra

2017.01.02. 21:50

2016 Kihívások, sikerek, feladatok, összefogás - ilyen (is) volt az elmúlt év

Dunaújváros - Mozgalmas és eseménydús évet zárhattunk 2016 utolsó óráiban. Hagyományos, négy részes visszatekintésünkben a város legfontosabb híreit, történéseit idézzük fel ismét.

Szabó Szabolcs

Ha címkézni szeretnénk, talán az önzetlen segítségnyújtás éveként lehetne jellemezni a mögöttünk hagyott esztendőt, amely összességében mozgalmas volt.

Számos remek élménnyel gazdagodhattak a dunaújvárosiak és a környékben élők, ám a próbatételek, a komoly feladatok sem kerülték el a polgárokat.

Az év elején több, elkerülhető baleset és gyalogosgázolás is történt a városban, ezért a rendőrség, a polgárőrökkel közösen kiemelten ellenőrizte a forgalmat a gyalogátkelőhelynél  Fotó: Zsedrovits Enikő

JANUÁR A hónap 8. napjának hajnalán megérkezett az igazi tél Dunaújvárosba, 12 óra alatt több mint húsz centi hó esett a gyermekek legnagyobb örömére, csak ezen az éjszakán 70 tonna sót és fűrészport szórtak ki a város útjaira a DVG Zrt. munkatársai.

Megrázó levélben kért segítséget külföldi gyógykezeléséhez egy huszonnyolc éves fiatalembert, akinek megsegítésére később egy térség fogott össze. A úriembert Pecsét Istvánnak hívják.

Januártól nevet és státusz váltott a Dunaújvárosi Főiskola, amely már egy éve Dunaújvárosi Egyetemként működik.

Kutyatartók, állatbarátok, kiképzők és több megyei állatvédő egyesület képviselői vettek részt azon a civil kezdeményezésű fórumon, amelyet az utóbbi időben megszaporodott szándékos mérgezés miatt hívtak össze a Cirkusz térre.

Régi és nagy feladatba vágott a DVG Zrt., amikor nekifogott a Fabó Éva Sportuszoda felújításához. Az 1977-ben átadott intézményben az utóbbi évtizedekben nem volt átfogóbb korszerűsítés.

Komoly munkálatokkal kezdődött az év a Munkásművelődési Központban is, ahol a nyílászárókat cserélték.

A Dunaújvárosi Hírlap lett az Év médiapartnere Dunaföldváron. A magyar kultúra napján ezúttal az Írisz Versszínpad négy tagja - Bardocz Éva, Barna József, ifj. Pálfalvi János, Kollárné Jánoki Anna - vehette át a Pro Cultura Intercisae díjat Gombos István alpolgármestertől.

Új igazgató, Tóth Éva vette át a József Attila Könyvtár vezetését. A szakember diplomájának megszerzése óta dolgozik a kulturális intézményben.

Muki kisvonatunk egyik ősdarabja már a csillebérci Gyermekvasút Múzeum gyűjteményét gazdagítja

FEBRUÁR A Szent Pantaleon Kórház szülőszobájának felújításához járult hozzá az a hatszázötvenezer forint, amely a Gyöngyöt az embereknek című zenés jótékonysági esten gyűlt össze.

Egész hónapban ismét kiemelt figyelmet fordított a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság a zebrákra és környékükre, esti időszakban a gyalogosok közlekedését segítve. Az ok: a tavalyi év elején sok gyalogosgázolás történt az átkelőknél.

A horgászok kezelésébe került a Duna ezen a szakaszon is.

Sz. J. és G. R. dunaújvárosi lakosokat előzetes letartóztatásba helyezte az illetékes bíróság emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt. Az egykori dunaújvárosi képviselő ellen aztán novemberben emelt vádat a Tolna Megyei Főügyészség, bűnpártolás gyanújával.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Vállalkozók bálján Grábics Gábor, a Corner Trade Kft. ügyvezetője vehette át Králik Gyula elnöktől az Év Vállalkozása elismerő címet a Dunaújvárosi Egyetemen.

Számos helyi és térségi oktatási intézmény is csatlakozott a diákok által kezdeményezett országos kockás inges demonstrációhoz.

Az utcanév-változtatásban érintett ezeregyszáz dunaújvárosi polgár kapott új iratokat a kormányablakban.

Oscar-díjas lett Nemes Jeles László Saul fia című filmdrámája, amelynek egyik szereplője volt Fritz Attila, a Bartók Kamaraszínház színművésze.

MÁRCIUS 1996 március első napjaiban felejthetetlen hangulatú meccseken győzte le a Ferencvárost a Dunaferr SE jégkorongcsapata, ezzel megszerezve a város első csapatbajnoki aranyérmét. A két legendás csapat húsz évvel később ismét összecsapott - immáron a helyi jégpalotában, 4000 szurkoló előtt.

Pecsét István gyógyulását segítendő nagyszabású gálaműsort rendeztek a Bartók színházban, több tucat fellépővel, remek hangulatban.

A Székely Szabadság Napja alkalmából ökumenikus istentiszteletet tartottak a Dózsa mozi előtti téren.

A katyni tragédiát bemutató kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban, a megnyitón Roman Kowalsi, Lengyelország magyarországi nagykövete köszöntötte a közönséget.

Lapunk munkatársai Pekarek János kollégánknak ítélték oda a nívódíjat.

A helyi közgyűlés Őze Áron Jászai-díjas színészt nevezte ki július 1-jével a Bartók színház igazgatójának.

Szaunaparkkal, pihenőházakkal, zuhanyzókkal gazdagodott a Szalki-szigeten található városi kemping.

Három civil szervezet takarította ki a kistemetőt.

Húsvéti körmenetre várták a városlakókat a Dózsa II. városrészben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!