Kultúra

2015.09.30. 18:02

Ismét ismert sztárok léptek fel a Dózsa téren Méry Péter Dunaújvárosról szóló könyvének dedikálásán

Dunaújváros – Méry Péter Dunaújvárosról szóló interjúkötetének komoly utóélete van. Szerdán ismét benépesítette a Dózsa mozi előtti teret művészbarátaival.

Balla Tibor

Újra színpadot építettek a mozi bejárata elé, ahová szerda délután elsőként az A múltat nem eltörölni című kötet szerzője, a zene világból jól ismert énekes-szövegíró, Méry Péter lépett. Mégpedig azért, hogy bejelentse, a Dunaújváros múltjának egy jókora szeletét feldolgozó interjúkötetből ötven darabot felajánl a Móricz Zsigmond Általános iskolának, ahová ő is járt egy esztendeig, amit soha nem felejt el. Ám ezzel nem ért véget a felajánlások sora, másik ötven példányt a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola kapta. Az adományt a kötet egyik interjúalanya, a Bánki igazgatója, Gyöngyössy Csaba vette át, aki elmondta, bár nem tősgyökeres dunaújvárosi, de harminc éve él itt, és tizenhat esztendeje igazgatja az intézményt. Kijelentette, jó érzés volt a könyvben szerepelni, s azt lapozgatva megállapíthatja, jó társaságba került.

A dedikálásra ismét zenészvendégeket hozott a szerző. A közönséget elsőként régi barátja, zenésztársa Török Ádám igyekezett feltüzelni. Egy instrumentális felvezetőt követően hamar felfedezhetett ismerős dallamokat a közönség, a Mini együttes Hívj fel baby című nótáját sokan kedvelik. Csakúgy, mint az örök sláger Vissza a városba című andalító himnuszt, vagy a lüktető ritmusú másik Mini ikont, a Gőzhajót. A világ legjobb fuvolásai közt számon tartott előadó lapunknak elmondta, nagyon szeret, szeretett idejárni, rengeteget turnéztak itt, és csak jó emlékei vannak a városról. Azt is megsúgta, hogy Méry Péter Mini rajongó volt kissrácként a Bem rakparton.

A színpadon Méry Péter, miután elbúcsúzott a legendás fuvolistától, prózáról énekre váltott. Egy dalt énekelt el abból az időből, amikor még állt a berlini fal. A We could be heroes meglepően jól szólalt meg érces hangján. Dér Henit szólította a színpadra, aki – mi mással is kezdhetett volna – előadta az Euróvíziós Dalfesztiválra vitt slágerét, az Ébresztőt. A pikáns szövegű Ég veled már megmozgatta a közönség lábát. Dér Heni búcsúzásként Méry Péterrel énekelte a Határtalan dal refrénjét: „Hát épp ezért, megmaradásunkért – Fogjunk össze, tegyünk végre magyar a magyarért". A képernyőről is ismert énekesnő elárulta lapunknak, hogy rengetegszer járt már Dunaújvárosban, és nagyon bulizós közönséget ismert meg itt.

Mielőtt az utolsó fellépőt, Pataky Attilát a színpadra hívta a szerző, megállapította, hogy ez a könyv is az összetartozás miatt készült, a magyarok, a dunaújvárosiak összetartozása miatt. Az Edda frontemberét akképpen konferálta fel, hogy egy olyan barát érkezik, akire mindig felnézett, és évtizedes barátság köti össze őket. Ezt a miskolci énekes is megerősítette, kiegészítve azzal, hogy könyvbemutatóra könyvet hozott megmutatni. Mégpedig azért, mert azt Méryvel közösen hozták létre, és abban olyan dolgokat is elmondhatott, amit még a zene erejével sem tud. Nemes gesztusként mondókája végén a közönségnek ajándékozta a könyvet. Bár a közönség jó része fél-playback műsorra számított, mégis a capella, kíséret nélkül szólalt meg, hogy „Ment a hűtlen nehéz fejjel", s hogy mennyire ismertek az Edda slágerei, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy bármely strófánál hagyta abba az énekes, a közönség onnan folytatta. Természetesen nem maradt el a „Kör közepén állok" és a „Szálljunk fel" sem, mindvégig a közönség énekével kísérve.

A műsort követően a Corner teraszára vonult a társaság, ahol a szerző dedikálta a kötetet, amely ügyfélszolgálatunkon is megvásárolható. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a Grábics Gábor és Pinczési István felügyelete alatt álló Corner Hotel és Kávézó fontos szerepet játszott az interjúkötet születésében, ugyanis az interjúk, megbeszélések zöme itt zajlott.

A szerző kérdésünkre elmondta, azért szeretné minél szélesebb körben népszerűsíteni a könyvet – és ennek a neves művészek vonzereje is nagy segítség –, mert véleménye szerint a város múltjával jelenleg nagyon kevesen foglalkoznak. Ez a könyv ezzel foglalkozik, és az az érdeklődés, ami megnyilvánul a kötet iránt, szinte megható számára. Azért ajánlott fel száz kötetet a két iskolának, hogy a fiatalok is megismerjék a város múltját. Aki ezt a huszonhárom interjút elolvassa, kap egy képet a városról, amiből el lehet indulni, ki lehet igazodni abban, hogy mik is történtek itt a kezdetek kezdetén. Elárulta, elégedett az érdeklődéssel, a visszajelzésekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!