Kultúra

2015.05.31. 18:11

Élményfeltárás - Régészet Napja Dunaújvárosban

Dunaújváros - Ingyenes programok sorával várta közönségét a Régészet Napján szombaton az Intercisa Múzeum.

Szabó Szabolcs

Az Intercisa Múzeum felé bandukolva azon elmélkedtünk, hogy e temérdek programmal zsúfolt szombaton vajon milyen vonzerővel is bír az országos kitekintésű Régészet Napja, amelyhez idén is csatlakozott a városi múzeum és csapata. Az előzetesen meghirdetett kínálat egyik ütőkártyája volt, hogy e délutánon ingyen és bérmentve lehetett megszemlélni a ház állandó és soros időszaki kiállításait is, így például még egy kört tehettünk az előző pénteken bemutatkozó Várnai-tárlaton is.

Kincskeresők a rajt előtt Keszi Tamás (j), az Intercisa Múzeum munkatársa látta el jó tanácsokkal a játék résztvevőit. Fotó: Zsedrovits Enikő

Ám természetesen nem a múzeum második emeletén kezdtük a leletmentést, hanem rögtön a belépés után az intézmény belső udvarán, ahol lelkes kis csapatok adták egymásnak a kanalat, az ecsetet és a többi, feltáráshoz elengedhetetlen kelléket. A rekonstruált bronzkori sír megfejtése után jöhetett a már említett tárlatszlalom, amely ezúttal főként a gyerkőcökre szabra furmányos kincskereső játékkal is bővült. A helyes megfejtők és megtalálók egy kis táblányi csokiból meríthettek erőt a folytatáshoz, azaz a kézműves foglalkozásokhoz.

Feltárási terület képünkön a Németh-család munkálkodik.

Az alkotómunka helyett, mellett vagy annak szünetében három előadás is csábította a néprajz, a régészet és a történelemtudomány mélyebb rétegei iránt érdeklődőket. Ottjártunkkor épp Vámos Gabriella Régészet és néprajz kapcsolata a temetkezési szokások példáján című prezentációjába hallgathattunk bele, de hasonlóan érdekfeszítő előadással várta hallgatóságát Buza Andrea és Keszi Tamás is. Bizonyítva, hogy a múzeum is versenyképes lehet egy koranyári hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!