Kultúra

2015.04.06. 07:04

Passió: bemutatták Jézus szenvedéstörténetét

Dunaújváros – Jézus szenvetéstörténetét mutatta be az a passió kiállítás, amelyet szombaton délután szemlélhettek meg a dunaújvárosiak a ´48-as emlékmű alatti parkban.

Körmendi Erzsébet

Akár résztvevője is lehetett bárki a passió játéknak, ha úgy érezte, le kell írnia egy imádságot, latolgatnia tettei súlyát, vagy megmosnia a kezét, ha tehertől szeretett volna megszabadulni.Az interaktív bemutatót Stermeczki András evangélikus lelkész szervezte és hirdette meg, mint mondta, azzal a céllal, hogy Jézus szenvedéstörténetét bemutassák nagyszombaton, a csendesség időszakában, amikor az emberek még nem a családjukkal, rokonokkal húsvétolnak, hanem készülnek az ünnepre. Eközben van idejük elmélkedni, esetleg megtisztítani lelküket: a ´48-as emlékműnél elolvasni a tizenkét stáció történéseit, és megcselekedni, amit a szívük diktál. Az első állomáshelynél bekenni csuklójukat illatos olajjal, hogy otthon, néhány óra múlva is érezzék a hangulatot, amely átjárta mindazokat, akik Stermeczki Andrással és Kovács István görög-katolikus parókussal vonultak stációról stációra.

Stermeczki András lelkész magyarázatot fűzött valamennyi stációhoz. Mellette Horváth Ramóna
Fotó: Zsedrovits Enikő

– Kenjen ebből az olajból egy kicsit a csuklójára, hogy emlékeztesse mindarra, amit átélt, megtapasztalt. Isten kegyelme velünk van – mondta Stermeczki András az első stációnál. Aztán az utolsó vacsora emlékére ostyával, borral kínálta a résztvevőket. Később arra buzdította őket, hogy írjanak fel egy imát, kérést egy papírra, és tegyék azt a többi közé a dobozba, mert Isten meghallgatja az embereket. Figyelmeztetett az erőszakra, mérlegre kerültek a tettek, és kézmosással szabadulhatott meg bárki az őt nyomasztó tettektől.

A passió erőt adott szombaton. Mert ahogyan Stermeczki András fogalmazott: az ember nagyszombaton a legelveszettebb, amikor a keresztrefeszítés fájdalmán már túl van, tudja, hogy Krisztus meghalt, viszont még nem örvendhet. De azt is tudja, hogy hamarosan itt a húsvét, a feltámadás, az életünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!