Kultúra

2015.02.15. 22:10

A test misztikuma

A közelmúltban mutatkozott be Simics Balázs Genuin mechanizmus című fotókiállítása a Szivacs Galériában. Az alábbiakban Szücsné Dr. Harkó Enikő a megnyitón elhangzott beszédének egy részletét olvashatják.

DH-információ

Simics Balázs (képünkön) Genuin mechanizmus című kiállítása még e héten látható a Szivacs Galériában Fotó: Zs. E.

Az alkotásokat szemlélve a művészi átírás gondolatisága ötlött fel bennem először. Irodalmárként és nagyon összefoglalóan Földi Erika gondolatainak mezsgyéjén én is megállapíthatom, hogy a művészi átírás jelentősége mindenképpen az alkotás céljától, funkciójától függően, de mindig a kifejezés érdekében a lényegtelen tényezők elhagyásával a lényeg kiemelésére fókuszál. Ez lehet esetleg a célja. A művészi átírás során jön létre a mondanivalónak leginkább megfelelő, azt kifejezni tudó ábrázolási mód. Ennek logikailag kissé ellentmondva befogadóként ugyan gondolkodhatom arról, hogy az alkotó milyen célt fogalmazott meg, mit akart kifejezni, de én nem tudom a művészetet ennyire öncélúan definiálni.

Nem tudom, hogy mit gondolt, mit tart lényegesnek vagy lényegtelennek az alkotó. A magam számára a magam mércéjével, érzékenységemmel dekódolom az üzenetet, és az válik fontossá, hogy nekem mit mond az alkotás, mit ébreszt bennem. Gadamer azt mondja, hogy egy alkotás kétszer születik meg, egyszer, amikor megalkotják, másodszor, amikor megnézik, elolvassák, vagyis befogadják. Jelen kiállítás is egy ábrázolási mód, és mint ahogy az irodalomban közhelyszerűen elterjedt, az első alkotások többnyire, sőt majdnem kizárólagosan az alkotóról szólnak direkt vagy indirekt módon. Ezért tehát erőteljesebben önmagára koncentráló, kissé nárcisztikus.

A vizualitás eszközével élő művészeti ágaknál sem vélném ezt másként. Egy fiatal, önmagát először nyilvánosan is bemutató fiatalember önkifejezése, amelyet ugye mi most önmagunkon át értelmezünk. Ráadásul igen érdekes világot hoz számunkra, a testről beszél képeken át. Itt minden izom feszül, majdnem pattan az ér, fáj a belecsípés a testbe nincs megnyugvás, nincs lecsendesülés , fejjel lefele lógás van Hát ez maga a fiatalság is, az erő, a nekifeszülés a világnak vagy saját magának ! Én már tudom, hogy jön majd a lecsendesülőbb időszak, amikor elernyed majd a feszülő izom, az erek térképe pedig erőteljesebben is kirajzolódik. Mert mindez, amit látunk, számomra a nappal és az akarat, a keserű nekifeszülés a világnak és dolgoknak és embereknek. De az emberi élet velejárója, tehát a test velejárója, hiszen az élet fészke a test, az önkéntelen ernyedés, a pihenés, a megnyugvás, amely gyakran csak az álomban teljesül be.

Kívánok a fiatal alkotónak további jó utat a test misztikumának a felfedezésében, hogy az a művészi átírási mód, amelyet öndefiniálásként ő választott megadja neki az alkotásban való feloldódást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!