Kultúra

2014.12.16. 00:50

A Kabóca Bábszínház és a Theater De Spiegel vendégjátéka

Dunaújváros - Két kitűnő zenész is fellépett a Bartók kamaratermében az elmúlt héten. Kiss Erzsi és Szabó Balázs azonban nem muzsikálni jött elsősorban.

Balla Tibor

Az Egy Kiss Erzsi Zene énekese, valamint a Szabó Balázs Bandája frontembere ezúttal olyan úttörő vállalkozásba kezdett, ami komoly hiátus a honi szórakoztatóipari kínálatban. A szórólapon ugyanis az áll, Ha Dede Zenés tárgyjáték, babaszínházi előadás 1-3 éves gyermekeknek .

Ha pár mondatban kellene megfogalmazni, miből is áll egy ilyen babaszínházi előadás, akkor úgy fogalmazható meg, hogy a színészek gitároznak, halandzsa nyelven énekelnek, kockákkal és nemez gombócokkal játszadoznak, bújócskáznak, gügyögnek egymással, olyanokat mondva, hogy kuj-kuj, daj-daj .

Az előadás szűk egy órájában játékosan megismerkedik egymással a kocka és a gömbvilág, sőt, hamar megtalálják a megoldást arra is, hogyan juthatnak be egymás világába, hogyan tud a kerek ajtón bejutni a kocka látogató. A gombócokból aztán kis piros kukacok is kibújnak, újabb játéklehetőséget adva a két előadónak, akik kisgyerekként élvezik a játékot. Ők maguk is élvezik, ahogy kezek szárnyán repül a doboz, ahogy húzzák-vonják az összekötött gombócokat. Mint egy jó rajzfilmben. Miközben Balázs apró gitárján penget, Erzsi mint egy mongol torokénekes forog a tengelye körül, vagy mosolyogva énekli a rejtélyes szöveget. Ugráló dobozok, magasba szökkenő gombócok, göndör kacaj.

Az aprócska közönség korát meghazudtolóan fegyelmezett, csak akkor indulnak meg a paravánház felé, mikor Balázs felkínálja nekik gitárját, hogy együtt játszanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!