Kultúra

2014.07.07. 17:35

Svéd-magyar nosztalgiafellépés jó hangulattal és gyűjtéssel

Dunaújváros - A szokottnál kicsit talán többen gyülekeztek a Béke étterem előtt szombat este. A jellemzően már őszbe hajló frizurájú, ám kamasz érzelmű baráti társaságok kettős koncertre érkeztek.

Balla Tibor

A kezdő zenekar, a The New Roulettes frontembere, Jezsek Lajos a gimibe járt annak idején, és a Dunaújvárosi Kohászban kézilabdázott NB1-es szinten. Lassan már vagy harminc esztendeje, hogy a sorsa messzire, Svédországba sodorta. Ott aztán az autodidakta muzsikus több rithm & Blues bandában játszott, míg saját együttest alapított, amellyel egyszer már járt Dunaújvárosban. Két év után ismét hazai közönség előtt játszhatta el kedvenceit, de fellépett Dunaföldváron és a Gastroblues Fesztiválon is a hétvégén. Ez utóbbi ajánlójában a következőt írják róluk: A svéd amatőr zenészekből álló együttes Stockholmból érkezik. 2002 - ben jött létre és egy sor átalakulás után 2013 - tól működik a jelenlegi formációban. Többnyire blues - rock feldolgozásokat adnak elő. A tagok a blues gyökereihez nyújtják ki a kezüket és hangszereiket, ezért is játsszák a régi nagyok műveit az 50- es, 60 - as, 70 - es évekből .

A svéd vendégzenekar, a The New Roulettes Jezsek Lajossal az élen

Távolba szakadt hazánkfia már a kezdéskor kijelentette, ezentúl nem csak kétévente látogat haza a zenekarra, legalább évente szeretnének koncertet adni a dunaújvárosi közönségnek. Persze mindezt az után, hogy a szájharmonikás - énekes, Ramon Valdes hangos Köszönömmel hálálta meg a zajos fogadtatást. Nemes gesztusként az első számot a Delta Rock Band vezetőjének, Váczi Lászlónak, vagy ahogy ők ismerik, Lacának küldték, így neki szólt a kedvenc Fleetwood Mac Need your love so bad lassú nótája. A zenekartól aztán az este folyamán szinte a teljes repertoárt lejátszották, egymást követte a My heart beat like a hammer, az Albatross, vagy a Rolling man.

Az új gitárossal fellépő Delta Rock Band (Fotó: Ady Géza)

Nemes gesztusból több is akadt az este folyamán. Peter Green Like it This Way című szerzeménye a nemrégiben elhunyt gitáros, Titkos Csaba emlékére szólalt meg. Róla Jezsek Lajos hívta elő a kedves emléket, amikor rajongóként a vállán vitte, miközben a Deltát egy évig erősítő gitáros foggal tépte a húrokat. A remek hangulatról Led Zeppelin, Free, Steppenwolf, Creedence Clearwater Revival slágerek gondoskodtak. Persze önmagában a remek szerzemény még kevés a sikerhez, kellett hozzá Max Drane stabil ritmus alapja, Simon Swartling billentyűs aláfestése, David Beskow impozáns basszusfutamai, Jezsek Lajos gitárszólói, és nem utolsó sorban Erik Sjöberg kiemelkedő, mélyen átélt ének - és gitárteljesítménye.

A második felvonás a hazai Delta Rock Band - é volt. Ők is eljátszottak egy bluest elhunyt zenésztársuk emlékére, de nehéz sorsú barátjuknak is gyűjtöttek egy kis készpénzt, hogy segítsék. Az esten debütált új gitárosuk, Faragó Péter, sikerrel. Épp oly könnyedén játszotta a Dire Stratis, vagy az Eric Clapton számokat, mint a Rolling Stonest. A Delta ismét remekül hozta a formáját.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!