Kultúra

2014.04.28. 11:45

Aki magyar nyelvre tanította Sissit

Dunaföldvár - Egy dunaföldvári, aki magyar nyelvtant tanított Sissi királynénak. Helytörténeti kalandozások.

L. Mészáros Irma

Vannak települések, amelyek egy-egy szülöttükből városmárkát tudnak építeni. S akadnak olyanok, amelyek csak lassan-lassan fedezik fel, hogy a távolabbi múltban a város egykori polgárai milyen karriert futottak be.

Dunaföldváron szép és érdekes helytörténeti kiadványok jelentek meg az utóbbi években. Egyik közülük, a 2009-ben készült Földvári tabló Életrajzok és arcképek Dunaföldvár múltjából című könyv négy lelkes amatőr helytörténész (Gallai Sándor, Gallainé Horváth Emőke, Lukácsi Pál és Szászvári Józsefné) profi munkája. Sok érdekességet megtudhatnak belőle a helytörténet iránt érdeklődők.

A Gallai szerzőpáros egyik írásából például az derül ki, hogy az 1809-ben Dunaföldváron született Homoky Imre Károly, aki iskolái alsóbb évfolyamait is szülővárosában végezte, szerzetes paptanárként 1846-ban került a bécsi Theresiánumba, majd később megbízást kapott, hogy Erzsébetet magyarul tanítsa. Munkájával Ferenc József elégedett lehetett, mert érdemeiért magyar nemesi címet és a lekéri apátságot adományozta Homoky Imrének. Hogy mire tanította meg a királynét a paptanár, pontosan nem tudjuk.

A szerzőpáros idézi a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem 1898. novemberi közgyűlésén elhangzott beszédet, amelyben megemlékeznek a paptanárról. A császárné magyarul kezdett tanulni. Előbb egyes szavakat fia dajkájától, egy esztergomi menyecskétől, aztán nyelvtant Homoky Imre theresianumi tanártól olvashatjuk. Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy természetesen Homoky Imrén kívül mások is hozzájárultak Sissi magyar nyelvtudásához. Erzsébet 1863-ban határozta el, hogy elkezd magyarul tanulni. Valószínűleg még ebben az évben fogadta fel Homokyt, 1864-ben már magyar társalkodónőt vett maga mellé egy kecskeméti köznemes lány, Ferenczy Ida személyében, majd 1866-tól Falk Miksa író-újságírót kérte fel, hogy a magyar történelemmel és kultúrával is megismertesse. 1867-ben a királyné levelet írt Eötvös Józsefnek, amelyben kérte, hogy nyelvgyakorlás céljából levelezzenek. Tehát Erzsébet nagyon tudatosan sajátította el annak a népnek a nyelvét, amelynek aztán rajongásig szeretett királynéja lett. Így az a kultusz, amely Magyarországon övezte Sissit, nem volt alaptalan. Sok utcát, intézményt neveztek el róla.

Dunaföldváron a város legnagyobb, leghangulatosabb tere Erzsébetről kapta a nevét (ma Béke tér) és érdemes megjegyeznünk Homoky Imre nevét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!