Kultúra

2012.10.10. 08:27

Magic boys: vígjátéknak kevés, kriminek gyenge

Dunaújváros - Magyar film világsztárokkal, hazai kiválóságokkal, de harmatos sztorival: Koltai Róberttől a Magic boys. Díszbemutatón vetítették a Dózsa Mozi Centrumban.

Pekarek János

Ebben a filmben valami olyasmi történik, hogy két magyar szerencsétlen (két másik magyar szerencsétlen helyett) belecsöppen holmi londoni gengszterek ki tudja, hol, mikor, miért kezdődött "élethalálharcába", hülyét csinálnak magukból, véletlenül kikeverednek belőle, és már vége is.


Közben új és új szereplők tűnnek fel a semmiből maximum két jelenet erejéig, majd tűnnek el ugyanoda, megmagyaráz(hat)atlanul. Egy-két kivételtől eltekintve nincsenek karakterek, de láthatjuk az összes, a rendszerváltás után keletkezett sablont és közhelyet.
Ez a Magic boys, Koltai Róbert új filmvígjátéka. Az egészben a legjobb a nyitó jelenet, amelyben Michael Madsen, a Kutyaszorítóban, a Kill Bill, a Mulholland drive, a Thelma és Louise egyik sztárja úgy játssza el az agresszív, kőgazdag bunkót, mintha  magyar lenne... De legalább megtudjuk, milyen figyelemreméltó képességekre van szükség ahhoz, hogy valaki karakterszínész lehessen Hollywoodban!

Ám ez az alkotás vígjátéknak kevés, kriminek gyenge. Az egyébként kiváló magyar színészek is csak lötyögnek a filmben, megformálható személyiségek híján - amelyek nélkül, hiába jósolták a stáb tagjai a dunaújvárosi Dózsa Mozi Centrumban rendezett, vetítés utáni közönségtalálkozón, a nézők sem képesek szeretni ezt a filmet.

Nem mondom, amikor Szabó Győző és Pindroch Csaba parasztos chippendale-táncot ad elő, lehet röhögni, de ez bizony nem más, mint afféle gatyaletolós humor: a harmadik ilyen jelenet után már nem is nevet senki. Valami van - de nem az igazi...
Persze, ha eleve külföldi forgalmazásra gyártották ezt a félig angol nyelvű, részben feliratozott filmet, akkor semmi baj: úgy legalább nem rombolja a rendező méltán kiérdemelt hazai nimbuszát.
De elképzelhető, hogy csak én voltam fáradt és kedvetlen. Nézzék meg! Kíváncsi lennék a véleményükre.

(Magic boys,  rendező: Koltai Róbert, producer: P. Koltai Gábor, operatőr: Seregi László, zene: Hrutka Róbert.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!