Kultúra

2012.01.21. 17:39

Megkezdődött a Vajda János emlékév

Vál – Jubileumi évnek nyilvánították az idei esztendőt a Fejér megyei településen - jelentették be szombaton délután azon a ünnepségen, amelyet Vajda János költő váli szobránál rendeztek a magyar kultúra napja alkalmából.

Gábor Gina

A váliak ugyanis nem csak Kölcsey Ferenc  Himnuszának születésnapjára (január 22-ére) emlékeztek, hanem a településhez igen erősen kötődő Vajda Jánosra is, aki 185 éve, 1827. május 7-én született, és 115 éve, 1897. január 17-én hunyt el.

A polgármester, Bechtold Tamás emlékeztetett arra, hogy Vál mindig ápolta a jeles magyar költő emlékét. Húsz éve kezdtek el térségi Vajda János szavalóversenyt rendezni, az iskola pedig büszkén viseli a költő nevét. Tíz esztendeje tartanak a községben évről évre Vajda napokat.

Vajda János azt vallotta: élete legboldogabb ideje volt az, amit Válon töltött. Édesapja, Vajda Endre ugyanis 1828-tól a váli uradalmi birtok főerdésze lett, így a településre költöztette a családját. Vajda verseiből is kitűnik, meghatározó volt számára ez az időszak, hiszen költészetében később rendszeresen visszatérő motívumként jelentkezett a váli erdészlak, mint a gondtalan, boldog élet szimbóluma. Azt az erdőszéli házat, ahol egykor éltek, az önkormányzat 1997-ben felújíttatta és a Petőfi Irodalmi Múzeum segítségével állandó kiállítást hoztak létre. Vál irodalmi emlékhellyé  vált, ahol neves művészek fordultak meg, és segítettek ápolni a költő szellemi hagyatékát.

A jubileumi emlékévben sok mindent terveznek, hónapról hónapra kínálnak kulturális és közösségi élményeket – hangsúlyozta a polgármester. Vendégük lesz a közeljövőben többek között Simon Aladár, Eperjes Károly. Emléknapon idézik fel a település másik büszkesége, a váli vidékhez szintén erősen kötődő Kokas Ignác festőművész munkásságát. Lesz családi hétvége, lehetőséget teremtenek, hogy összejöjjenek, találkozzanak mindazok, akik Válról elszármaztak. Arra törekednek, hogy olyan programsorozatot szervezzenek, amely méltó Vajda Jánoshoz, eszményeihez, szellemi örökségéhez.

Az ünnepségen Vajda költészetéből is ízelítőt kaptunk a fiatalok - Lukács Ákos és Herczku Mihály - értő tolmácsolásában A vaáli erdőben és a Csillagok című vers hangzott el.

Az emlékév nyitányaként a költő szobránál koszorúkat helyeztek el önkormányzat, a település intézményei és egyesületei, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum nevében. Majd Havas Judit előadóművész irodalmi estjét láthatta a közönség a közösségi házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!