Kultúra

2012.01.06. 03:29

Két külön Lamborghini

Dunaújváros - Aki eddig elmulasztotta a hetvenes évektől kezdődő matchbox-modellgyűjtemény megtekintését az evangélikus templomban, ma még pótolhatja.

Pekarek János

Föltéve, ha van az ember gyerekének háromszázötven matchboxa, és ezen modellautók között az első Lamborghini Miurától kezdve az I-es Volkswagen Golfig, illetve a Jaguar E-Type-tól a Ford GT 40-ig hiánytalanul ott van az autótörténet összes legendás típusának mása.

Mármint: kicsinyített mása. S persze az imént kihagyott típusok: a Ford A-modell, vagy a Bogárhátú... Esetleg a Citroen 15: Maigret felügyelő szolgálati autója.

Többször megírtuk, ez is a dolog jelentőségét (vagy a mi lelkesültségünket?) mutatja, hogy az evangélikus templomban január 6-ig, azaz máig látható a modellautó-kiállítás - amelyhez számos vasúti szerelvény kis másolata, vasúti épületek is hozzátartoznak.

Ne szalasszák el!

Már az önmagában élmény, ahogyan nagymamák, nagypapák elhozzák az unokáikat - s végül a gyerekek alig férnek hozzá a látnivalókhoz, mert az öregek (dehogy: az örökifjak!) hasalnak oda az asztalokhoz!

A gyűjtemény természetesen nagyrészt az evangélikus lelkész, Stermeczki András és családja (gyermekei) birtokában van. Még a lelkész vetette meg a gyűjtemény alapját: 1970-es az első kocsi (a Lamborghini Miura), ez egyébként megvan egy későbbi, 2000-es kiadásban is - bár az újabban gyártott modell nem épp a technológia fejlődését, hanem inkább készítői hányavetiségét illusztrálja: se rugózás, se nyitható ajtók, se vajsima gördülékenység...

Ám a cél, hogy a családi magángyűjtemény váljon közkinccsé, ne csak a szekrénypolcon porosodjék (aminek azonban megvan az az előnye, hogy a kocsik nincsenek szem előtt: tehát nem lehet megunni őket...), nos, e cél maradéktalanul teljesül! Nézzék csak a tegnap este készített képen a gyerekarcokat.

S jövőre, azaz: idén év végén, ha a lelkésznek lesz ideje, akkor valóra váltja évtizedes álmát, és a vasútmodelleket működőképes terepasztalra építi. Csodaszép lesz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!