Kultúra

2011.10.03. 02:28

Miskát, örökbe! - Névnapi bográcsozással köszöntötték a huszárt

Dunaújváros - A kérők továbbra is számosak, de még mindig nem tudni merre is lakik majd Miska huszár a jövőben. Az ólómkatona művészeti munkái befejeződtek. Névnap a lovardában.

Szabó Szabolcs

A tanár úr, azaz Rohonczi ROHO István épp e tevékenységet gyakorolja, csak éppen lefelé. ROHO mászik a Miska huszár körül álló állványzaton le és fel. Hogy az utóbbi közel öt év alatt hányszor tette meg ugyanezt, arra azt a választ adja, hogy a pontos megfejtés a tízezres nagyságrend környékén keresendő. És a tanár úr mászott szombaton is. Rendületlen. Ottlétünk során is szépen pörgött a számláló. Jöttek Miskanézőbe diákok, városbéli idős házaspárok, egy-egy pohárka borra (is) beugró ifjak és ROHO angyali szelídséggel mesélte el újra és újra ugyanazt, a rekordnak szánt ólómkatona-alkotás történetét.

- A huszár már családtagnak számít nálunk. Az otthoniaknak csak annyit írok ki, hogy Miskához mentem. Gyermekem, és a huszárt építő közösség gyermeke lett - mondja a tanár úr, az egyébiránt szintén páratlan aurájú lovarda hűsében.

A huszár lábánál felállított bográcsban pedig rotyog a vegyespörkölt, a kihelyezett magnón húzza a Százcsávási Banda rendületlenül.

A Mihály-napi ünnepben azért egy fontos kérdést megeresztünk ROHO felé: Merre is lesz a huszár végső helye, hiszen a művészi munkának gyakorlatilag vége?

A tanár úr nem felel, azért belül talán mosolyog, mert már sejtheti merre is lesz a Miska végső lakhelye. A konkrét válaszadás elől pedig kitér. Mint mondja, annyian ígértek már az utóbbi években ezt meg azt, hogy jobb kivárni a biztosat. Hát várunk. Isten éltesse Miskáékat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!