Kultúra

2011.09.01. 17:44

Oscar-díj: Tarr Béla filmjét nevezték

Tarr Béla A torinói ló című játékfilmje képviseli Magyarországot az idegen nyelvű Oscar-díjért folyó 2012-es versenyben - közölte a Magyar Filmunió csütörtökön.

MTI

Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság szerdai ülésén hozta meg döntését. A hivatalos nevezések közül az Amerikai Filmakadémia képviselői fogják kiválasztani január végén az öt jelöltet, amelyek közül végül kikerül a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocska nyertese. A jelöltek listáját 2012. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat pedig február 26-án adják át a Los Angeles-i Kodak színházban.
   
A torinói ló nemzetközi koprodukcióban készült, a forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös műve. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A torinói lóban a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.
   
Az alkotók az MTI megkeresésére nem kívántak reagálni a nevezés hírére. Téni Gábor producer annyit mondott: nagyon örülnek a nevezésnek.
   
Tarr Béla, aki jelenleg a horvátországi Splitben tart mesterkurzust, megerősítette, hogy A torinói ló észak-amerikai premierjét a jövő héten kezdődő Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, egyesült államokbeli bemutatójának pedig a Film Society of Lincoln Center szervezte New York-i Filmfesztivál ad majd helyet.
   
A filmunió közleménye szerint Tarr Béla filmje rövidesen moziforgalmazásban is megjelenik az Egyesült Államokban.
   
A torinói ló világpremierjét februárban, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, ahol a zsűri nagydíját és a filmkritikusok díját is elnyerte, továbbá csaknem 30 ország filmforgalmazója megvásárolta. A filmet azóta számos rangos filmművészeti fórum tűzte műsorra világszerte, az isztambuli, a dubrovniki, a jeruzsálemi, az újvidéki és a jereváni nemzetközi filmfesztiválok életműdíjjal méltatták Tarr Béla munkásságát az elmúlt hónapokban.
   
Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar játékfilmek közül nevezhet egyet az idegen nyelvű filmek kategóriájába, amelyek 2010. október 1. - 2011. szeptember 30. között megjelentek hazai moziforgalmazásban. A feltételeknek megfelelő filmek közül a producerek nevezhetik az alkotásokat. Ezek közül választ az Oscar-díjra nevező bizottság. Az MTI információi szerint a magyar nevezésért idén négy film, A torinói ló mellett Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid, Elek Judit Visszatérés és Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei című alkotása versengett.
   
A testület döntésében a Független Magyar Producerek Szövetségét Petrányi Viktória, a Magyar Filmművészek Szövetségét Gelencsér Gábor, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Nagy András, a Magyar Producerek Szövetségét pedig Mikulás Ferenc képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!