Kultúra

2010.10.27. 08:13

Jane Eyre - nem hiányozhat a könyvespolcról!

Ezen a héten Charlotte Brontë (1816–1855) Jane Eyre című regényét kínálja lapcsoportunk. A fordulatos történetbe számos önéletrajzi szálat font bele az írónő.

Dunaújvárosi Hírlap

Jane Eyre-t, az apátlan-anyátlan kislányt nénikéje árvaházba adja, mert nem hajlandó alávetni magát a felnőtt világ képmutató törvényeinek. A leánynak kíméletlen megaláztatásokat kell kiállnia. Évek múltán egy kastélyba szegődik nevelőnőnek, ahol a házigazda törvénytelen leányát tanítja. Az ódon falak baljós titkokat rejtenek, néha hátborzongató nevetés hallatszik a homályos folyosókon .


 Átkozott tüdőbaj

Szerzőnk a Brontë nővérek egyike. Az ő húga, Emily volt az ugyancsak világhírűvé vált regény, az Üvöltő szelek szerzője. A két nővér, egy íranglikán pap lányaként nevelkedett, négy további testvérrel együtt. Mindannyiukkal a tüdőbaj végzett, az apa túlélte mind a hat gyermekét. Charlott ötéves, s a legkisebb gyermek még csecsemő, amikor meghal az édesanyjuk. Leánynevelőbe kerülnek, vélhetőleg itt szerzik tüdőbajukat. Az írónő erről az intézetről mintázta a Jane Eyre című regény árvaházát. A mű 1847-ben látott napvilágot, álnéven. A korabeli kritika megtámadta, mert nyíltan feszegette a viktoriánus kori női szerepek határait, ám az olvasók körében hatalmas sikert aratott. A történet számos filmhez adott témát.

 

  


 

 

Címkék#könyv
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!