Kultúra

2010.09.16. 02:29

Nevesítik a parkot

Dunaújváros - Három eseménnyel jelentkezik pénteken az MMK: szoborpark-névadó, nemzetközi kiállítás és szimpózium várja a lelkes érdeklődőket. Iparművészet felsőfokon.

Boda Bence

Amiről talán kevesebben tudnak, az a Munkásművelődési Központ udvarán lévő Európa Szoborpark, ahol a kisebb alkotások kaptak helyet - s amit, valljuk be, igencsak kevesen látogatnak manapság. Most megcsillanhat a remény fényes sugara a néhol kissé kopottas fémalkotásokon, ugyanis nagyszabású programsorozat kezdődik szeptember 17-én, pénteken, ahol a fémóriások állnak majd a rivaldafényben.

Elsőként, a nap talán legfontosabb eseményeként kell, hogy megemlítsük: elkeresztelik a belvárosi szoborparkot! Ezentúl Nicolas Schöffer nevét viseli majd az Európa Szoborpark. Annak a magyar születésű francia képzőművésznek a nevét, aki térdinamikával, idődinamizmussal és fénydinamikával foglalkozott legfőképp.

A keresztelés mellett, ugyancsak pénteken, délután öt órakor nyílik a Larte industriale - futuro elnevezésű nemzetközi tárlat, amelyen a Római Magyar Akadémia egyik közelmúltban rendezett kiállításának anyagaiból, valamint hazai művészek alkotásaiból - soraikban olyan dunaújvárosi és környékbeli művészek, mint ifj. Koffán Károly, Friedrich Ferenc, Móder Rezső, vagy éppen Nemes Ferenc - láthatnak remek válogatást az érdeklődők.

A nap harmadik eseménye egy szimpózium (szűkebb körű tanácskozás egy adott témában) lesz, amelyen a résztvevők a tudomány, az innováció és a művészet hármasát, egymásra hatását vizsgálják. Emellett ezen a napon emlékeznek a tavaly elhunyt dr. Cserny József Kossuth-díjas designerre is.

Az avatáson Fábián László írót és műkritikust, de Lavandeyra Schöffer Eléonore-t, valamint Klein András Miklóst, a Dunaújvárosi Kulturális Egyesület elnökét is hallhatják az érdeklődők.

Nagy művészek, csodás alkotásai várják a fémkreációkat, vagy a szimpla művészetet kedvelőket. A program délután fél háromkor kezdődik. Jó szívvel ajánljuk: acélszobor-nézésre fel!

Címkék#mmk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!