Kultúra

2010.06.14. 02:29

Teljes a paksi program

Paks - Pakson június 1-je és 4-e között immár a tizennyolcadik GastroBlues Fesztivált rendezik meg. Felhozóként a közelmúltban egy négyórás DVD-t adtak ki a rendezők.

Agárdy Csaba

Az első részben az idei fesztivált ajánlja a Jethro Tull-lal, Roger Chapmannel, Ken Hensleyvel, hogy csak a legismertebb neveket említsük. A második rész, a Best of...: az 1993 és 2009 között fellépők közül válogat. Láthatjuk, hallhatjuk a Yardbirds-t, a Colosseumot, a Ten Years Aftert, a Nazarethet, Emersont, Manfred Mannt.

A harmadik rész a templomi koncertekből ad válogatást, amely igazi kuriózum, hiszen blues- és rockzenészek viszonylag ritkán szoktak templomban fellépni.

A befejező etap pedig a fellépőkkel készült interjúkból áll. Rendkívül izgalmas az anyag, a zenészek hitvallását, a zenéhez való alázatát, személyiségüket ismerhetik meg a DVD-tulajdonosok. Mondhatnánk: megfontolandó bölcsességeket hallgathatunk. Például a Nazareth énekese, Dan MacCafferty többek között ezt mondja:

A rockzene örök életű, amíg bírjuk, nyomjuk. Bízom abban, hogy jó apa és jó nagyapa vagyok. A fiatal generációból Matt Schofield pedig a blues szeretetét így foglalta össze: A bluest jobban szeretem, mint bármi mást. Ez a zene nem a pénzről, nem a sikerről szól, mert ha ezekről szólna, nem lenne jó üzlet . Minket megfizetnek azért, hogy tíz órákat várunk repülőtereken, rengeteget ülünk buszon, és a koncertek után borzalmas ételeket eszünk. Azért, hogy zenélünk, nem fizetnek meg minket. Ingyen játszunk.

Mára már teljesen összeállt a négynapos fesztivál programja, amit Gárdai György sajtótájékoztatón jelentett be. Ezek szerint július elsején, csütörtökön 15 órakor lesz a kapunyitás az ESZI Csarnokban. Az első napon a Syrius Emlékzenekar, a Berki Tamás Band és a Benkó Dixieland Band lép föl. A pénteki műsorban a két legnagyobb név a magyar Kormorán és az amerikai Popa Chubby lesz. Szombaton színpadra lép az angol Roger Chapman, és az élő legenda, a Hammond egyik királya, a Uriah Heep alapítója, Ken Hensley.

Vasárnapra marad John Anderson világhírű bandája, a Jethro Tull. Ők az Atomerő SE csarnokában - kosárlabda-csarnok - lépnek fel este nyolc órakor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!