Kultúra

2008.09.09. 02:29

Visszaszámlálás indul!

Székesfehérvár - Ha szeptember, akkor Fezen. Ha Fezen, akkor nagy nevű bandák és jó idő. S ha mindez együtt áll majd, akkor akár a húszezret is meghaladhatja a tizenegyedik Fehérvári zenei napok, a régió legnagyobb fesztiváljának nézőszáma.

duol.hu

- Mi magunk is látjuk, hogy a Fezen túlnőtte a Bregyó köz adta lehetőségeket, terveink-reményeink szerint jövőre a város olyan pontján szeretnénk megrendezni a fesztivált, ahol nagyobb alapterületen férnek el a színpadok, és a lakott területek is messzebbre esnek. Az idei rendezvényt igyekeztünk úgy átszervezni, hogy még kevésbé menjünk a környéken élők idegeire . Ennek egyik legfontosabb momentuma, hogy éjfélkor minden koncert véget ér, s a bulizni vágyókat szervezett buszok viszik - ingyen - az afterpartyk helyszínére, az Alba bárba, a Bahnhofba, a Vesztegzárba és persze a Fezen klubba - mondja Kovács Tóni, aki hozzáteszi, az öt színpadot úgy helyezték el, hogy a hang a kiserdő felé terjed, a nagyszínpad például átkerült a focipályára.

Ami a fellépőket illeti, igazán erős a sor, hiszen a már említett nagyágyúk mellett a gótikus metált játszó, Liverpoolból érkező Anathema, vagy a némileg hörgősebb svéd Katatonia is minden bizonnyal sok rajongót vonz majd. És persze a magyar könnyűzene szinte minden nagy neve képviselteti magát. Az örök visszajárónak számító P. Mobil, Deák Bill, Lord vagy Tankcsapda mellett az alternatív irányzat színe-java is Fehérváron tömörül e három napban. A Kispál és a Borz nyilvánvalóan mindenki előtt ismert, de ha azt mondom, Teszkó, akkor - egyre többeknek - beugrik a Kaukázus neve is. A Belgát már be sem kell mutatni, mint ahogy a Zanzibár, a Moby Dick, az Ossian is nagyon sok rajongót vonz minden szeptemberben Fehérvárra.

- Tavaly, amikor a Clawfinger és az amerikai Ignite mint első külföldi zenekarok felléptek a Fezenen, már külföldre is adtunk el jegyet, most ugyanez a helyzet. Célunk azonban nem az, hogy a Sziget mellé nőjünk fel, hanem az, hogy egy megfizethető zenei rendezvényt hozzunk tető alá. A hír itt tehát az, hogy Székesfehérváron lép fel a Helloween, az ATB, az Anathema és a többiek, amit ezelőtt tíz évvel nem sokan gondoltak volna. Ez pedig nem kis reklám a városnak sem, hiszen az ország másik feléből, és mint említettem, külföldről is érkeznek ide rajongók. Aki tehát kíváncsi e nagy nevekre, napi 2900 forintért nemcsak őket, hanem számos más zenészt is megnézhet, miközben egy-egy önálló koncertre a belépő ennél sokkal több - definiálja a Fezen helyét, célját Kovács Antal, aki persze titkon bízik abban, hogy idén is látogatószámot döntenek. Ez a rendezvény ugyanis csak akkor lehet nullszaldós, ha a fizetővendégek száma eléri a 21-22 ezret...

- Az elmúlt hónapokban még a városi közgyűlés is foglalkozott azzal a tervezettel, hogy a belvároson kívül működő összes szórakozó- és vendéglátóhely nyitva tartási idejét este tíz órában limitálja. Ez - sokak véleményét tolmácsolva - körülbelül a fehérvári zenei és éjszakai élet teljes megfojtásával lenne egyenlő. Ezért a városban működő klubok, zenei stílustól függetlenül összefogtak, és létrehozták a Nightlife mozgalmat, mellyel két dolgot szeretnének megmutatni: egyrészt azt, hogy a zene - ízléstől függetlenül - mindenkinek fontos, és a tízezernél is több fiatal együtt tud szórakozni, anélkül, hogy bárkit is zavarnának. E mozgalom részeként hívtuk életre az ingyenes buszjáratokat is, és ugyancsak e mozgalom meghívására érkezik most Székesfehérvárra az ATB, és olyan hazai nagy nevek, mint Sterbinszky, vagy Dj Szeifert - teszi hozzá a zenei napok főszervezője.

Minden adott tehát ahhoz, hogy csütörtöktől három napon át jól érezzük magunkat a Fezenen. Már csak az időjárás intézőihez kell fohászkodni, hogy idén is jó időt fújjanak a Bregyó közi színpadok fölé. Lapunkban mindennap közlünk írásokat, érdekességeket az előadókról, eseményekről.Idén a szervezők ígérik, igyekeznek még kevésbé

a környéken lakók idegeire menni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!