Kultúra

2008.05.05. 02:29

Zsuzsi újjászületett

Dunaújváros - Ismét új kötettel gazdagodott József Attila-díjas írónőnk, Kálnay Adél életműve. A Könyvfesztiválra időzítették Az igazi titok című könyvének bemutatóját. Az írőnőt kérdeztük.

Körmendi János

- Valóban új ez a kötet?

- 1989-ben írtam, és a következő évben meg is jelent Zsuzsi címmel. Ez volt az első könyvem. A könyvpiac összeomlása maga alá temette, pedig tizenötezer példányban jelent meg. Gyakorlatilag sehol nem lehetett látni, megvenni. Mi vásároltuk fel lerakatokban húsz forintért, így juttathattuk el néhány emberhez, könyvtárba. Eltelt tizennyolc év, amikor az Alexandra Könyvkiadó kért tőlem kéziratokat, és többek közt ezt is odaadtam nekik. Ebben a könyvben sajnos nincsenek illusztrációk, a kiadó nem tartotta fontosnak - számomra meghökkentő módon. De a borítója szép lett, úgyhogy nem panaszkodhatok.

- ELégtétel, hogy az első gyermek végre megtalálta az útját?

- Igen, nagyon örülök neki. Olvastam róla már egy kritikát, ami nem rossz. Van benne egy halvány utalás arra, hogy ez nem az úgynevezett divatkönyvek közé tartozik. Azt írja, hogy egy igazi, nosztalgikus retrókönyv abból a világból, amikor még nem volt számítógép, internet. A lányok, ha esett az eső, nem a sminkkészletükkel foglalkoztak, hanem társasoztak. Kifejezetten ajánlja nagymamáknak, hogy bátran vásárolják - ne csak az unokáknak, hanem maguknak is. Felfedezhetnék némi élt ebben, de gyakorló pedagógusként nagyon jól tudom, hogy ma is egyre több fiatal család van, ahol komolyan veszik a gyerek nevelését, és nem a könnyebb megoldást választják a tévével és a számítógéppel, hanem programokat szerveznek, és megpróbálnak tisztább életet élni - a szó többfajta értelmében is. Ebből gondolom, hogy ennek a könyvnek van - és lesz is - olvasóközönsége, és nem csak nosztalgiából veszik majd kézbe.

- A tizennyolc éve összeomlott könyvpiac magához térni látszik?

- Valamennyire nyilván. A Könyvfesztiválon tömérdek könyvet láttunk, amit kiadtak, és ezek között látni a saját könyvemet, az nyilván emel az ember lelkén. Jó érzés bemenni a boltokba, ahol három-négy könyvemet már meg tudják mutatni. A Szivárványország, úgy tudom, el is fogyott, lehet, hogy utánnyomás is lesz.

- Esténként milyen történeteket rögzítesz?

- Leadtam még egy kéziratot a kiadónak, az Embermesék, tündérmesék címűt. Remélem, tetszik majd nekik. Ez egy olyan családról szól, ahol a Dani nevű kisfiú nem akar testvért. Az utolsó epizód pedig azzal zárul, hogy nemsokára megérkezik a negyedik baba. A másik izgalmas dolog az, hogy pályáztam az önkormányzatnál a verseskötetemre, és nyertem is. Így Egresi Zsuzsi illusztrációival valószínűleg karácsonyra meg is jelenik majd. Az utolsó fejezetnél tartok, ki tudja mióta, a Hamvadó idő című regényemmel, ami az ötvenes évek elejéről szól. Írom vagy három éve, de most végképp a befejezésénél tart.

- Gyerekeid mivel leptek meg anyák napjára?

- Már felhívtak, de még nem találkoztam velük. Megemlékezünk minden tradicionális ünnepről, de túlzott jelentőséget nem tulajdonítunk nekik. Hál istennek a felnőtt gyerekeimmel is szinte állandó a kapcsolat, mindenben számíthatunk egymásra. Szerintem ettől jobb dolgot, mint hogy ez folyamatosan megvan, az év minden napján, egy anya nem is kívánhat.

Kálnay Adélnak a harmónia minél gyakoribb megélésea legnagyobb ajándék

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!