Kultúra

2008.02.14. 03:27

Bogyó és Babóca anyukája

Dunaújváros - Igazi hollywoodi sikertörténet Bartos Erikáé. Gyermekei szórakoztatására gondolta ki meséit, rajzolta bájos figuráit, aztán egyszer meglátta őket egy kiadó.

Szabó Szabolcs

A dunaújvárosi Cimbora Klub tagsága izgatottan várta a kedd délutánt, hogy végre találkozhasson Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány megálmodójával, Bartos Erika írónővel. A legjobban persze Bartek Virág izgult, hisz azt ötlötték ki, hogy ezúttal nem Kálnay Adél vagy Török Marcsi néni faggatja a vendéget, hanem az egyik legtalpraesettebb cimbora. A moderátorszerepre alaposan fel is készült, és mivel tudjuk, a befektetett munka mindig meghozza gyümölcsét, remek kis délután kerekedett a találkozóból. A felkészült moderátornak köszönhetően megtudhattuk, hogy Bartos Erika eredetileg nem író, hanem építészmérnök és lakberendező, ráadásul a javából, hiszen kitüntetésektől, díjaktól, elismerésektől roskadozik a polca. Már tudjuk, hogy sok gyerekkel találkozik, sok ötletet is kap tőlük, a Harry Pottert nem látta, de elismeri. Rá viszont a Bűn és bűnhődés hatott gimnazista korában, de mély hatást gyakorolt rá a Légy jó mindhalálig és az Egri csillagok is. Ennek köszönheti a nevét fia, Gergő is. Elképzelhetjük, ahogy este, amikor három gyermeke már alszik, leül a Keleti pályaudvar közelében lévő tetőtéri lakásuk ablaka alá, ahonnan látja a holdat, és elkezdi rajzolni azokat a bűbájos, mesebeli figurákat. Már értjük, hogy míg a Hanna utazásai amolyan lányos könyv, a Csodasakk című könyv fia unszolására és ötletéből született. Már olyan kulisszatitkokat is tudunk, hogy a Hanna utazásainak képeit élvezte legjobban rajzolni, hiszen a szíve csücske az építészeti grafika, és ez volt az első, amit kézzel festett. A helyszíneket, a Toronyvárost, a Szoborvárost együtt találták ki gyermekeivel, mint ahogy szinte mindent megbeszélnek, együtt készítenek. Szó esett a fényképes könyvekről is, amikben minden gyermek főszereplő lehet. Megnyugodhatnak a rajongók is, már készülnek az újabb könyvek, minden gyereke saját kötetben is megjelenik majd, és Babócából is várható a nyolcadik - tavaszra. Az Anna-, Peti-sorozat zárókönyve pedig az altatásról szól majd.Bartos Erika mindig a gyerekeiből meríti a témákat, nekik, velük írja könyveit is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!