Kultúra

2007.06.04. 02:29

Megnyitották, ligetre fel!

Dunaújváros - Különösebb protokolláris csinnadratta nélkül, de izmos kínálattal nyitotta meg árkádjait a Petőfi Művészeti Liget pénteken. Elsőként, de utoljára a gyerekek is kaptak a programból.

Szabó Szabolcs

A szabadtéri színpadon keretes szerkezettel kínálja programjait a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nyári szabadtéri rendezvénysorozata, a Petőfi Művészeti Liget. A nyitó és a záró események ugyanis a nyári kínálat zenementes darabjai. Idén közönség elé először Dvorák Gábor pantomimművész lépett a ligeti fák hűsítő árnya mellett. Aprócska közönsége hálásan vett részt a standard mímes eszközök kipróbálásában. Az igazi ligetnyitó persze a zenepavilonban következett be, amikor a The Bells nevű négytagú énekformáció újrázott Dunaújvárosban. Ez alkalommal két dolog is markánsan bizonyságot nyert, a liget kitűnő családiprogramhelyszín , másrészt a négy fiú valóban könnyedén az ujja köré tekeri a közönséget, akár profi színházi körülményekről, akár gyepszínpadról legyen szó. Az első állítást alátámasztja, hogy szűknek bizonyult a zenepavilonnal szemben kialakított nézőtér, közel annyian hallgatták ugyanúgy lábdobogva, ám állva, mint ahányan a fa ülőkék csíkjait vasalták nadrágjuk, szoknyájuk korcába. Sőt, a tér nyitott pályát biztosított a fegyelmet kevésbé ismerő és tisztelő négy év alatti korosztálynak is a rohangálásra, no meg szüleiknek zenés üldözésükre. Valahogy így képzelhette valaha Knódel Mária, amikor megálmodta a szabadtéri sorozatot a liget fái közé. A második állítást sem nehezebb beigazolni, csak keresni kell valakit, aki ott volt pénteken, és hallotta a négy huszonéves zselatinlábú fiatal koncertjét a zenepavilon előtt. Itt aztán majd egy hosszú, zengzetes élménybeszámoló következik arról, hogy milyen jó fej is Mihola Péter (bariton), Barva László (bariton), Kuthi Krisztián (tenor) és Szlovák Viktor (basszus), vagyis a The Bells énekegyüttes. Arról, hogy a módját megadják - fekete pantalló, fekete póló, zöld ing -, de a formát már kevésbé tudják tartani, olyan szertelenül bohóckodnak. Kijönnek egészen közel a fűre, a közönség elé, néha nem csak a kierősített hangjukat hallani, oly közel, és játszi könnyedséggel éneklik el az ötvenes évek doo woop stílusában a legkülönfélébb slágereket a világ zeneirodalmából, Elvistől a La bambán át a Beatlesig. Leírhatatlan siker, rakás ráadás, alaphang leütve. Viszonylag gyors átállás, kimerítő hangbeállás után már a húszas évek hangulata árasztja el a ligetet a Hot Jazz Band jóvoltából. Ez mindig bejön. Bényei Tamás jellegzetes énekstílusa, a zenekar vérprofi előadása mindig garancia a sikerre. Bizonyíthatja ezt a péntek esti másfélszáz ember is, akik a szabadtéri színpad előtt csapdosták pecsenyére a tenyerüket. Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének), Szili Róbert (gitár), Fodor László (klarinét, alt szaxofon), Bera Zsolt (harsona), Galbács István (dob) és Juhász Zoltán (bőgő) ismét elbűvölte közönségét.

Folytatás pénteken este nyolckor a Hoochie Coochie Gals, majd vasárnap hétkor Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs koncertjével.

Folytatás pénteken este nyolckor a Hoochie Coochie Gals, majd vasárnap hétkor Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs koncertjével.

Folytatás pénteken este nyolckor a Hoochie Coochie Gals, majd vasárnap hétkor Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs koncertjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!