Kultúra

2007.01.23. 03:29

Új próbatermet kap a táncszínház

Dunaújváros - Éppen egy esztendeje, hogy kiköltöztek a kicsik a kettes óvodából, ám az új lakó, a Bartók Kamaraszínház hivatalosan csak hetek múlva veheti birtokba.

Szabó Szabolcs

Ma a Bartók Béla utcában este sétálók annyit már észlelhetnek, hogy az épületen ott büszkélkedik - szépen meg világítva - a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház emblémája, a kerámia szakkör tagjai pedig már jó ideje belülről is ismerik az épület egy részét. Az úgynevezett B épület tervezése és a tervek engedélyeztetése olyannyira elhúzódott, hogy a valódi munkálatok csak tavasszal kezdődhettek meg. Nem csoda, hiszen nem hétköznapi építészeti megoldást kellett találniuk a táncszínház elvárásai alapján. Ahhoz, hogy a kért tizenkét méter hosszú, kilenc méter széles próbatermet kialakíthassák a tetőszerkezet megbontása nélkül úgy, hogy ezt a teret tartó oszlopok ne osszák meg, igencsak törni kellett a fejüket. A szükséges belmagasságot is csak úgy tudták elérni, hogy lefelé mélyítettek, a próbaterembe, ahol már fent vannak a tükrök és a balettrudak, három lépcsőfokon lehet lemenni. A jelentős terhelés miatt speciális padlót fektettek le, az úgynevezett sportpadlóra balettszőnyeg került. A beruházást két ütemben hajtják végre. Az első ütemben (melyet várhatóan heteken belül átadnak) a próbaterem, az öltözők és zuhanyzók, a táncszínházi iroda, a jelmezraktár kialakítása volt a cél, hogy a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház elfoglalhassa végre önálló helyét. A második ütemben sem kevésbé fontos helyiségek kialakítása következik, hiszen ekkor készülhetnek el a már égetően szükséges raktárak és a vendéglakások. Ekkor már a jelmeztárnak mosókonyhája is lesz. Természetesen mindez csak akkor, ha a képviselőtestület beépíti az ez évi költségvetésbe. A színházban mindenesetre ebben bíznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!