Kultúra

2006.12.19. 03:27

Nagydíjak hat műfajban

Budapest (mti) - Átadták a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) alkotói nagydíjait és két különdíját csütörtökön Budapesten.

Szabó Szabolcs

Búza Barna szobrászművész kapta Képzőművészeti Alkotói Nagydíjat. Sidló Ferenc és Szentgyörgyi István egykori tanítványa kisplasztikákat, portrékat, domborműveket, köztéri szobrokat egyaránt alkot. Eifert János nyerte el a Fotóművészeti Alkotói Nagydíjat. Még mint a Honvéd Táncegyüttes hivatásos táncosa, külföldi turnékon kezdett fotózni, a hatvanas évek végén. Tánc-, aktfotói, természetképei és alkalmazott fotói alapozták meg ismertségét. 1985-től diaporámákat is készít, ezekkel több díjat nyert külföldön. Szuppán Irén textilművésznek ítélték az Iparművészeti Alkotói Nagydíjat. A főiskola után elvégzése után, az ötvenes évek elején ő hozta létre az első kézifestő-alkotóközösséget.László Ferenc zenetörténész nyerte el a Zenei Alkotói Nagydíjat. A kolozsvári muzikológus mélyreható Bartók-elemzéseket, továbbá a barokk partitúrák hiteles forráskiadásainak jelentőségét méltató cikkeket adott közre Magyarországon. Szilágyi István erdélyi magyar író és folyóirat-szerkesztő kapta az Irodalmi Alkotói Nagydíjat. Schffer Judit jelmeztervező kapta a Kulturális Örökség Nagydíjat. A MAOE zenei tagozatának díját Győri László kapta. Interjúkat készít a Bartók Rádió, a Muzsika és az Élet és Irodalom számára Magyarországon fellépő neves zeneművészekkel és világjáró magyar muzsikusokkal. A Weiner Leó zenepedagógiai díjat hárman nyerték el: Frank Oszkár, Karasszon Dezső és Maczák János. A MAOE Fotóművészeti Tagozata által adományozott Aranykazetta Életmű-díjat csütörtökön Csák Miklós fotóművész kapta.Hat műfajban adtak át nagydíjat, s több alkotó kapott különdíjat is

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!