Kultúra

2006.06.23. 22:00

Híd-határidõ nincs

<b>Még tárgyalnak a szakemberek a híd-átadás határidejének módosításáról</b><br><b></b>

Mórocz Zsolt

Még tartanak a tárgyalások a dunaújvárosi híd átadásának új határidejérõl - tudtuk meg Rapkay Kálmántól, a Hídépítõ Rt. Duna-hidak Igazgatóságának vezetõjétõl.
Mint arról már beszámoltunk lapunkban, a hidat építõ konzorcium (amelynek a Hídépítõn kívül a Vegyépszer is tagja) május végén határidõmódosítást kért a beruházó Nemzeti Autópálya Rt-tõl. Ebben az õszi alacsony vízállás, a téli fagy és atavaszi árvíz miatti leállások okozta késések okán kérték az eredetileg november 30-ra kitûzött átadási határidõ elhalasztását.
Rapkay megjegyezte a részletes, szakmai egyeztetések után, várhatóan július közepére, végére születik meg a megállapodás az építõk és a beruházó között. A Hídépítõ igazgatója nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy lesz-e új határidõ, s ha igen, akkor az mikorra szól majd - csak annyit jegyzett meg, hogy szerinte a beruházónak méltányolnia kell a váratlan események okozta késést, mivel ezek az idõjárási tényezõk elõreláthatatlanok és tervezhetetlenek voltak.
Rapkay Kálmán hozzátette a beruházó most azt vizsgálja, hogy az építõk határidõ-módosítási kérelmében van-e logikátlan, vagy a szerzõdéssel ellentétes, esetleg nem az idõjárással összefüggõ okokra hivatkozó rész.
Az igazgató leszögezte a hídépítésnél minden a megszabott rész-határidõre elkészült, ami nem a fõmeder feletti ívhíddal függ össze. Lemaradás csak a mederhíd gyártásánál, szerelésénél és elhelyezésének elõkészítésénél tapasztalható, az idõjárás miatt. Az õszi alacsony vízállás következtében ugyanis késve érkeztek az alkatrészek Csepelrõl, a fagy, illetve az árvíz miatt pedig a szerelés megkezdése, valamint a beemelés elõkészítése húzódott a tervezett idõnél tovább.
- Mivel nagyon sok feltételtõl függ a határidõmódosítás, reális, hogy körülbelül két hónapig tartanak a tárgyalások errõl - közölte lapunkkal a Hídépítõ Rt. Duna-hidak igazgatóságának vezetõje, Rapkay Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!