Kultúra

2006.06.28. 22:00

Egyre többször kell mentõt hívni

<b>Utcákon és buszokon ájulnak el az emberek </b>

Mórocz Zsolt

Idén nyáron sem locsolják majd a dunaújvárosi utakat. Az ok egyszerû nincs rá pénz a költségvetésben. Lapunk úgy tudja a kánikulai locsolás ötlete évek óta fel sem vetõdött a városházán.
Berzlánovits Mátyás, a városüzemeltetési iroda vezetõje lapunknak elmondta a város régi locsolóautója leamortizálódott, új jármûve pedig nincs a DVG Rt-nek. Egy ilyen jármû óradíja egyébként kilenc-tízezer forint körül lenne, nem kis összegrõl van tehát szó. Ráadásul a kilenc-tízezer forint még nem tartalmazná a víz beszerzésével kapcsolatos költségeket. Igaz, elvileg akár a Duna vize is alkalmas lehet az utak locsolására, ezt azonban be kellene vizsgáltatni, a közegészségügyi elõírások miatt.
Bár az utakat nem, a virágokat locsolja az önkormányzat. A közelmúltban több járdaszigetet is szépen virágosítottak a városban. A fiatal növényeknek cseppnyi esélye nem lenne a túlélésre, ha nem kapnának vizet, ezért kétnaponta lajtoskocsiról, slaggal kapnak folyadék-utánpótlást, mint arról az utcát járva egyébként bárki meg-gyõzõdhetett.
A kánikula nem csak Dunaújvárosban okoz problémát. Ha az idõjárás nem változik, holnaptól bevezethetik a hõségriadó kettes fokozatát. A riadó lényege, hogy az Országos Meteorológiai Intézet jelentést küld a mentõszolgálatnak, ha úgy látják, hogy a hõmérséklet három napon keresztül meghaladhatja a harmincöt fokot. Ezt követõen a mentõszolgálat szóvivõje bejelenti, hogy mindenki készüljön fel a hõhullámra, és tanácsokat ad a rosszullétek megelõzésére.
A rekkenõ hõség a mentõk munkájában is érezteti hatását. Dunaújvárosban húsz százalékkal nõtt a vonulások száma - mondta el Reszegi Imre állomásvezetõ. Elõfordult, hogy közterületen, buszon ájultak el emberek, de egyedülálló idõsekhez is hívták már a rohamkocsit. Ezek a rosszullétek általában néhány másodperc alatt elmúlnak, de elõfordulhat eszméletvesztés is. A beteg oldalra fektetésével, árnyékos helyre segítésével és egy vizes ruhával a szakemberek kiérkezéséig is sokat javíthatunk a helyzeten.Fotó Vohlmann György

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!