Külföld

2009.06.21. 06:41

Zavargás Teheránban - Sok halott és sebesült - Sokkoló videó!

Teherán - A CNN amerikai hírtelevízió szerint legalább 19, egy, a Twitter közösségi portálon jelentkező blogger szerint 30-40 halálos áldozata és 200 sebesültje volt a szombati teheráni zavargások, amelyek az iráni elnökválasztáson elkövetett csalások miatti ellenzéki tüntetés nyomán törtek ki.

MTI

június 21. 08.41
A CNN, amely egész esti programját a teheráni összecsapásoknak szentelte, kórházi forrásokra hivatkozott és közölte, hogy más, meg nem erősített hírek szerint, akár 150 is lehet az áldozatok száma.

A Twitteren "Teheranbureau" néven író blogger az iráni főváros Fatemijeh kórházának adatait idézte és megírta, hogy a rendőrség felveszi a kórházba érkezők adatait.

Közben az iráni állam tv vasárnap arról számolt be, hogy letartóztatták a betiltott és száműzetésbe kényszerített ellenzéki Mudzsahedin Kalk Szervezet több tagját, akiket "terrorcselekményekkel", köztük gyújtogatásokkal és a Mahmúd Ahmadinezsád elnökhöz hű bászidzsi iszlám milícia elleni támadásokkal vádolnak. A jelentés szerint, amelyből nem derült sem a letartóztatottak száma, sem pedig az őrizetbe vételük ideje, a szervezet tagjait Nagy-Britanniából irányították és azután tértek haza Iránba, hogy Irakban kaptak kiképzést. A televízió beszámolója ugyanakkor nem tett említést az előző napi zavargásokról.
(MTI)

június 20. 19.50
A Twitter mikroblog szolgáltatáson több iráni hozzászóló is a délutáni tüntetés feloszlatásának brutalitását jelezte. A rendőrség mellett a Baszidzsi nevű, Ahmadinezsádhoz hű, félkatonai szervezet tagjai is a demonstrálókat támadták, különösen azokat, akiknél mobiltelefonokat láttak, nem kímélve gyerekeket és időseket (valószínűleg a tüntetők mozgósítását akarták megakadályozni). 

Az alábbi, sokkoló jeleneteket tartalmazó videó is a délután tüntetésen készült:

június 20. 19.30.
Mir Hoszein Muszavi iráni ellenzéki vezető ismét követeli a múlt heti elnökválasztás érvénytelenítését a választások lebonyolításért is felelős, nagyhatalmú Őrök Tanácsának írt levelében.

Ismételt követelésével az iszlám köztársaság történetében példátlan módon dacol azzal, hogy az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh pénteken a június 12-i választás győztesének nyilvánította Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnököt.

Muszavi a levélben számos állítólagos választási szabálytalanságot sorol fel, azt állítva, hogy ezek közül többet már hónapokkal korábban megterveztek. "Mindezek a szabálytalanságok, és azok, amelyeket előző leveleimben leírtam, elegendők ahhoz, hogy érvénytelenítsék a választást" - írta. A levélben Hamenei ajatolláh nem szerepel név szerint, és nem ír arról sem Muszavi, hogy támogatja-e a választások hivatalos eredménye miatti ellenzéki tüntetéseket.

Hamenei pénteken felszólította az ellenzéki tüntetőket, hogy hagyjanak fel demonstrációikkal. A belügyminisztérium pedig szombatra betiltott mindenféle tüntetést. Ezután a Muszavit támogató mérsékelt iszlám vallási vezetők lefújták a szombatra tervezett teheráni tüntetést, majd egy másik ellenzéki elnökjelölt, Mehdi Karubi is megerősítette, hogy a hatósági engedély hiányában törlik a tervezett tüntetést.

Ezután az Őrök Tanácsa közölte: kész arra, hogy szúrópróbaszerűen újraszámoltassa az elnökválasztáson leadott szavazatok tíz százalékát. A testület már kedden elvi hozzájárulását adta ahhoz, hogy újból megszámlálják a szavazatok egy részét. A bejelentés azután hangzott el, hogy meghallgatták az elnökválasztáson alulmaradt egyik jelölt, Mohszen Rezai panaszát. Muszavi és Karubi, akik összesen 600 pontban kifogásolták az elnökválasztás lebonyolítását, nem jelentek meg a tanács előtt.
(MTI)

június 20. 16.29.
A teheráni rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be az iráni főváros központjában, az Enkelab téren tüntető több ezres tömeg szétoszlatása érdekében. 

Több iráni hírügynökség pedig arról számolt be az országos rendőrfőkapitány helyettesének közlése alapján, hogy egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a Khomeini ajatolláh síremlékének helyet adó épület egyik szárnyában. A robbanásban a merénylőn kívül nem halt meg senki, de egy vagy két ember megsebesült.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!