Külföld

2014.03.31. 13:12

Vizsgálat indult Svájcban nyolc bank ellen

A svájci versenyjogi hatóság vizsgálatot indított nyolc, Svájcban működő bank ellen, mivel feltételezhető, hogy manipulálták a bankközi devizaárfolyamokat.

A vizsgálat alanya a két legnagyobb svájci pénzintézet, az UBS és a Credit Suisse, akárcsak a Zurich Cantonal Bank, a Julius Baer, valamint a külföldi JP Morgan Chase, a Citigroup, a Royal Bank of Scotland és a Barclays bank.

A versenyjogi hatóság hétfői nyilatkozata szerint "arra utaló jeleket találtak", hogy a bankok bizalmas adatokat osztottak meg egymással, közös árazási mechanizmust használtak és összehangolták lépéseiket, hogy manipulálják a bankközi devizaárfolyamokat. 

A svájci hatóság szerint ezeknek a lépéseknek valós hatásuk volt a nemzetközi devizakereskedelemre, és elképzelhető, hogy más pénzintézetek és kereskedők is érintettek az ügyben.

A Credit Suisse már reagált is a versenyjogi hatóság vádjaira. A pénzintézetet "elképesztette" a meggyanúsítás, amely a Credit Suisse szerint "nem helyénvaló és káros a jó hírnevükre".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!