Külföld

2017.05.19. 05:43

Visszavonul egy tekintélyes republikánus politikus

Tekintélyes republikánus törvényhozó jelentette be visszavonulását Washingtonban.

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Jason Chaffetz, a kormányzati ellenőrzéssel foglalkozó képviselőházi bizottság vezetője csütörtökön hivatalosan is bejelentette: június elsejével lemond washingtoni képviselőségéről, és visszatér Utah államba.

A hír nem volt váratlan, az 50 éves Chaffetz ugyanis április végén jelezte, hogy 2018-ban nem jelölteti magát újra, sőt, már előbb távozni kíván a washingtoni politikai életből. A Republikánus Párt felemelkedő csillagaként számon tartott politikus - aki 2008 óta volt a szövetségi törvényhozás tagja - nem részletezte távozásának okát, csupán annyit közölt, hogy a magánszektorban kíván boldogulni. 

Az amerikai sajtóban megjelenő egyes információk szerint Jason Chaffetz Utah állam kormányzói székére pályázik, s a 2020-ban esedékes kormányzó-választásra készül. 

A politikus akkor vált országosan is különösen ismertté, amikor a Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt külügyminiszteri levelezését vizsgáló bizottság munkáját irányította. Bejárta az amerikai sajtót az a fotó, amely Donald Trump elnöki beiktatásán készült, s amelyet ő maga tett közzé: a képen az látható, hogy Chaffetz éppen kezet fog Hillary Clintonnal. A kép alá pedig a politikus azt írta: "boldog vagyok, hogy nem ő az elnök, megköszöntem a munkáját és sok szerencsét kívántam neki. A vizsgálat folytatódik" - utalt egyúttal a Clinton levelezését feltáró vizsgálatra. 

A Jason Chaffetz által elnökölt képviselőházi bizottság egyike azon parlamenti bizottságoknak is, amelyek a 2016-os elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás szálait vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!