Külföld

2009.06.01. 06:51

Veszélyben az atlanti őserdő

DH - Jó negyven éven belül teljesen el fognak tűnni Brazília Atlanti-óceán felőli partjának esőerdei, ha a mostani tempóban folytatódik pusztításuk. A kelet-brazíliai erdőirtások elleni kampányok ellenére 2000 óta további 34 ezer hektár erdő tűnt el - derül ki az INPE kutatóintézet és az SOS Mata Atlantica alapítvány kutatásából.

duol.hu

Ebben a tempóban az atlanti esőerdő, a Föld legfajgazdagabb ökoszisztémája 2050-re teljesen tönkre fog menni - figyelmeztetett az INPE kutatója, Flavio Jorge Ponzoni. Az erdőirtás "elszabadult", fogalmazta meg kritikáját az egyik szerző, Marcia Hirota. Az európai hódítók ötszáz évvel ezelőtti érkezésekor még esőerdő borította az egész atlanti partvidéket. Ennek időközben már 93 százaléka megsemmisült, elsősorban a mezőgazdaság és a faipar hibájából. A környezetvédők szerint azért fenyegető ez a tendencia, mert az erdő enyhíteni tudná a globális éghajlatváltozást, továbbá Brazília 190 millió lakosából 130 millió számára víztározóként működik. Áprilisban mintegy ötven környezetvédelmi szervezet, vállalkozás, egyetem és regionális kormány kötött megállapodást az atlanti erdő beerdősítésére - írta a Der Standard című osztrák lap online kiadása (http://www.derstandard.at Ami az Amazonas-vidéket illeti, az osztrák WWF időközben jó hírekkel tudott szolgálni. A brazíliai Amazonas-esőerdő védelmére életbe hívott ARPA-program (Amazon Region Protected Areas) egy kiértékelés szerint teljes sikernek bizonyult. Nem egészen hatéves időtartama alatt elérte céljait, sőt, nagyrészt felül is múlta azokat. Egy 110 millió dolláros alap a jövőben is gondoskodni fog az Amazonas esőerdejének maradandó védelméről. Az ARPA-program keretén belül 2012-re 600 ezer négyzetkilométernyi egybefüggő esőerdőt szándékoznak különböző védettségi kategóriákba besorolni, hogy megóvják az erdőirtástól. A mai napig 145 ezer négyzetkilométernyi területet sikerült nemzeti parkká, ökológiai állomássá, biológiai rezervátummá kinevezni, és ezzel szigorú védelem alá helyezni. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!