Külföld

2009.04.21. 08:59

Vérfürdőtől rettegnek Srí Lankán

Srí Lanka - A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet aggodalmai szerint Srí Lankán órákon belül vérfürdő veheti kezdetét, miután lejár a tamil lázadóknak szabott ultimátum. A négy évtizedes konfliktusnak eddig 70 ezer halálos áldozata lehet.

MTI

A szigetország kormányhadserege közép-európai idő szerint kedd reggeli 8 óra 30 percig adott időt a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű lázadószervezetnek arra, hogy letegye a fegyvert. Colombóban azt viszont nem közölték, hogy mi következik, ha ez nem történik meg. A lázadók egyelőre nem válaszoltak az ultimátumra.
Anna Neista, a New York-i székhelyű szervezet egyik vezetője közölte: a HRW attól tart, hogy vérfürdő lesz. Így a világ közösségének már csak néhány órája van arra, hogy rávegye a szembenálló feleket a vérengzés elkerülésére. A civil életek felesleges és törvénytelen kioltása háborús bűncselekménynek fog számítani, és ezért a hadsereg és a fegyveres szervezet parancsnokait terheli majd a felelősség - hívta fel rá a figyelmet Neista.
Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arra figyelmeztetett, hogy a harcok övezetében rekedt civilek között gyerekek ezrei veszthetik életüket, ha a kormányerők végső rohamra indulnak a lázadók ellen.
Srí Lanka ENSZ-nagykövete válaszul megerősítette, hogy az LTTE fegyveresei elleni hajtóvadászat során a kormány a legfontosabbnak a polgári lakosság életének megkímélését tartja.
Velupillai Prabhakaran, az LTTE vezére már 18 hónapja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Embereivel egy 15 négyzetkilométer kiterjedésű területre vonult vissza, és a kormány vádjai szerint 70-100 ezer helybeli tamillal vette magát körbe. A tömeget élő pajzsként vetné be a kormánycsapatok végső támadása esetén - hangoztatják Colombóban. 

Fotónk Srí Lankán készült a cunami utáni újjáépítésekkor

A hadsereg szerint hétfőn csaknem 40 ezer helyi lakos menekült el néhány óra alatt a felkelők kezén lévő területről. A menekültáradat azután indult meg, hogy a kormányerők áttörtek egy hosszú földsáncon, amellyel a tamil lázadók a hadsereg előrenyomulását akarták megállítani. A harcok kiújulása óta egy nap alatt még nem érkezett ennyi menekült a katonai ellenőrzőpontokhoz - közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy kedden még nagyobb menekülthullámra számítanak.
Az LTTE 1972 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért, amelyet az Indiától délkeletre fekvő szigetország - a volt Ceylon - északi és keleti részén akar létrehozni. A szervezet szerint a központi kormány csak a buddhista szingaléz többség érdekeit képviseli, a tamilokat hátrányosan megkülönbözteti. A csaknem négy évtizede tartó harcok már legalább 70 ezer halálos áldozatot követeltek, köztük több ezret azóta, hogy átmeneti szünet után 2005 végén, a nacionalista Mahinda Radzsapaksze elnök hatalomra kerülésével ismét kiújultak az összecsapások. Az ENSZ becslései szerint az utóbbi három hónapban több mint 4500 civil halt meg a harcokban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!